Hlavní obsah

Ceny se v září v Česku nehýbaly

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Během letošního září se ceny v obchodech a ve službách vůbec nezměnily. Statistici spočetli, že v Česku se nezdražovalo, zboží ale v průměru ani nezlevnilo. K obdobné situaci došlo naposledy v září 2003.

Foto: Darren Staples, Reuters

Článek

Ve srovnání se srpnem spotřebitelské ceny dokonce klesly o čtyři desetiny procenta. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

"V září podle očekávání zlevnily především zájezdy, které v tuto dobu bývají obvykle levnější. V posledním měsíci byly podle očekávání levnější i potraviny, jejichž ceny mohou padat díky levným zemědělským komoditám. Prostor pro další zlevnění potravin přitom stále ještě existuje," komentoval čerstvá data analytik ČSOB Petr Dufek. 

Doplnil, že ceny nerostou díky tomu, že Češi přestávají utrácet, proto jsou obchodníci nuceni zlevňovat.

Co v obchodech v září zlevnilo ve srovnání se srpnem (v %):
chleba3,6
sýry1,4
jedlé oleje2,2
jablka4,3
zelenina9,9
kosmetika1,6
Co naopak podražilo (v %):
oděvy1,4
obuv2,4
poplatky v mateřských školách5,6
školní družiny4,0
ubytování na koleji3,6
ubytování na internátech2,2

Odborníci soudí, že inflace dosáhla svého dna. Za celý letošní rok by se inflace měla držet kolem jednoho procenta. Na příští rok očekávají analytici růst cen v průměru asi 1,1 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám