Hlavní obsah

Levná ropa a šrotovné táhly v srpnu zahraniční obchod Česka

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zahraniční obchod České republiky poslední prázdninový měsíc skončil v přebytku 10,6 miliardy korun. Oproti loňsku je to o více než devět miliard korun více. Češi vyvezli v srpnu meziročně o 8,8 procenta zboží méně než loni, dovoz klesl dokonce o 14,2 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Stringer Shangai, Reuters

Článek

Podle statistiků vývoz i dovoz klesá již rok, navíc upozornili, že srpnová bilance končívá nejčastěji v záporných číslech. K letošnímu kladnému výsledku přispělo zejména zlepšení obchodní bilance s minerálními palivy, se stroji a dopravními prostředky.

„Na zahraniční obchod opět pozitivně působily nižší ceny ropy v porovnání s loňským rokem, obecně slabá domácí poptávka a samozřejmě šrotovné v okolních státech. S blížícím se koncem roku ale tyto efekty vyšumí a místo přebytků se ke konci roku dočkáme deficitů,“ upozornila analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Horská dodala, že letošní bilance zahraničního obchodu by mohla skončit rekordním přebytkem 90 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám