Hlavní obsah

Textilní a oděvní průmysl si v pololetí pohoršil, bez práce je pětina lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tržby podniků s 20 a více zaměstnanci se v textilním a oděvním průmyslu za letošní první pololetí meziročně snížily o 14,1 procenta na 21,3 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu (ATOK).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V textilní výrobě se tržby firem snížily ve srovnání s prvním pololetím roku 2008 o 13,5 procenta na 17,7 miliardy korun. Pokles tržeb v oděvním sektoru byl ještě výraznější. Výnosy oděvních podniků klesly o 16,7 procenta na 3,7 miliardy korun.

"Hodnotíme-li výsledky prvního pololetí 2009 ke stejnému období roku 2008, musíme považovat výsledky textilního a oděvního sektoru za výrazně negativní, především měřeno poklesem tržeb," uvedla asociace v pololetní zprávě. Pokles odvětví ale prý kopíruje propad celé ekonomiky. Současně však ATOK upozornila, že výsledky ani jednoho měsíce v první půlce roku neklesly pod úroveň prosince 2008. To prý může být výraz stabilizace odvětví v nových ekonomických podmínkách.

Kromě tržeb klesal firmám kvůli hospodářské recesi také počet zaměstnanců. V celém textilním a oděvním sektoru klesla za pololetí zaměstnanost meziročně o 21,3 procenta na 41 000 pracovníků. V textilní produkci pracovalo na konci června 25 000 lidí, což je v meziročním srovnání také o více než pětinu méně. Přibližně stejně klesla na 16 000 pracovníků také zaměstnanost ve výrobě oděvů.

Průměrná měsíční mzda ve výrobě textilu a oděvů se od ledna do června meziročně zvýšila o 6,7 procenta na 15 200 korun. V textilní výrobě měli pracovníci na výplatních páskách měsíčně v průměru 17 700 korun, což je o 3800 Kč více než v oděvní produkci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám