Hlavní obsah

Evropské akciové trhy mají nejlepší čtvrtletní výsledek za deset let

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akciové trhy v Evropě mají za sebou zřejmě nejlepší čtvrtletní výsledek za posledních bezmála deset let. Od července do konce září hodnota cenných papírů výrazně rostla, a to díky optimismu na trzích ohledně víry v oživení ekonomiky.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Článek

Nutné je však dodat, že předtím kvůli finanční krizi trhy rekordně ztratily. Index akciového trhu FTSEurofirst 300 se jen během středečního dopoledne zvýšil o půl procenta na hladinu 1007 bodů. Za celý letošní rok si pak polepšil o více než 21 procent, v období od července do konce září o 18,4 procenta.

„Máme přesvědčivé důkazy, že se zlepšuje makroekonomická pozice. Navíc jsou jisté vyhlídky, že výdělky firem porostou v příštím roce o 25 procent, dokonce i makléři jsou mnohem optimističtější,“ uvedl analytik banky Barclays Henk Potts.

V uplynulém čtvrtletí si výrazně polepšila i pražská burza. Její index PX se po několika měsících během července opět přehoupl nad hranici 1000 bodů. Ve středu odpoledne burza přidala více než dvě procenta na úroveň 1169 bodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám