Hlavní obsah

Akciové trhy si v týdnu vzaly oddechový čas

Novinky, Jaroslav Brychta, analytik společnosti X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akciové indexy se v uplynulém týdnu opět po delší době ponořily hlouběji do červených čísel. K tomu přispěla, po klidném začátku, zejména druhá polovina týdne, kterou negativně poznamenalo středeční zasedání americké centrální banky. Ta sice obchodníky ubezpečila, že sazby zůstanou i nadále a na dlouhou dobu na rekordně nízkých úrovních, přesto naznačila, že činí první kroky k tomu, aby začala zmírňovat svou masivní monetární expanzi z minulých měsíců.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Článek

Fed se totiž rozhodl, že v reakci na lepšící se ekonomickou situaci, zvolní tempo nákupů cenných papírů, které jsou kryté hypotečními úvěry. Celková suma těchto cenných papírů (1,45 bln. dolarů), k jejímuž odkoupení se zavázal již koncem minulého roku, tak sice zůstává beze změny. Konečný termín, do kdy tyto nákupy musí uskutečnit, však byl odsunut o tři měsíce až na březen 2010. Náznak toho, že Fed začíná zmírňovat svou agresivní měnovou politiku, spustil na akciových trzích v průběhu středečního večera vlnu výprodejů, která se ještě prohloubila ve čtvrtek, kdy byla zveřejněna velmi slabá čísla z amerického trhu s bydlením.

Rozhodnutí Fedu a několik dalších slabých fundamentů z USA, proto, alespoň prozatím, zastavilo růstový trend na akciových trzích, a tak se ještě v pátek odpoledne pohybovaly americké akcie oproti pondělku níže o 1,4 %. I přes mírnou korekci však situace zůstává nadále stabilizovaná a korekce by nemusela mít delšího trvání. O tom vypovídá i úspěch, který v minulých dnech zaznamenalo americké ministerstvo financí při prodeji dluhu za 112 mld. dolarů.

Dluh byl prodán ve třech aukcích se splatnostmi za dva, pět a sedm let, přičemž každá ze tří aukcí přilákala velmi vysokou poptávku nejen ze strany domácích, ale i zahraničních subjektů. Cena dluhopisů tak opět rostla, což stlačilo jejich výnos. Dlouhodobé úrokové sazby v USA i v ostatních zemích, proto zůstávají na historicky velmi nízkých úrovních, což je známka toho, že celosvětová monetární expanze centrálních bank (zatím) stále podpírá probíhající stabilizaci. Ta se neopírá pouze o monetární, ale také o fiskální (vládní) politiku, která se snaží stimulovat poptávku. Účinky obou politik však začnou pozvolna odeznívat již v průběhu příštího roku a až teprve pak se může ukázat, že ekonomiky Spojených států a eurozóny na vlastních nohou ještě zdaleka nestojí.

ČNB sazby neměnila

Negativní sentiment na finančních trzích dolehnul v minulých dnech také na český kapitálový trh. Silný růst na pražské burze z první poloviny týdne, vystřídal výprodej v jeho druhé polovině, a tak se ještě v pátek odpoledne prodávaly české akcie proti pondělku níže o 0,3 %. Pokud jde o Česká makroekonomická data, těch bylo v minulých dnech jako šafránu. Tím nejzajímavějším bylo až čtvrteční jednání bankovní rady České národní banky, která, podle širokého očekávání analytiků, ponechala sazby beze změny na 1,25 %. Hlasování dopadlo v poměru 5-2, přičemž dva členové bankovní rady hlasovali ve prospěch snížení sazeb na 1 %. Jak řekl guvernér ČNB Zdeněk Tůma, rizika jsou mírně nakloněna tomu, že by cenový růst mohl být nižší, než jaký banka předpokládala v odhadech z minulého měsíce. 

Prostor k ještě jednomu snížení sazeb proto zatím zůstává otevřený a může se zvětšovat v případě, že by česká koruna pokračovala v dalším zpevňování. Česká měna na zasedání ČNB příliš nereagovala a pohybovala se převážně ve vleku sentimentu na zahraničních finančních trzích. Své zisky z minulých týdnů si nakonec dokázala podržet, a tak se ještě v pátek odpoledne prodávala proti pondělku na páru s eurem na ceně 25,160 EUR/CZK, zatímco k dolaru oscilovala kolem 17,180 USD/CZK.

Tento týden žádné zásadní zprávy nepřinese

Koruna bude i nadále reagovat především na to, jak se bude dařit akciím v západní Evropě a ve Spojených státech. O tom rozhodnou data, která v průběhu dalších dnů přijdou z USA a kterým budou dominovat zejména ostře sledované výsledky z amerického trhu práce. Ty by měly přinést další dobré zprávy, když by se podle většinových odhadů měla americká zaměstnanost v září snižovat „pouze“ o 190 tis. pracovních míst, což by byl nejlepší výsledek od srpna loňského roku. Už jen potvrzení těchto zpráv může vlít do žil obchodníků znovu o něco více optimismu a pomoci tak akciím udržet si své zisky, případně navázat na růst z minulých týdnů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám