Hlavní obsah

Tržby farmářů klesnou o 20 miliard, letošek bude ztrátový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České zemědělské podniky podle odhadu Zemědělského svazu ČR letos zřejmě poprvé od vstupu země do EU skončí ztrátou. Kvůli propadu cen u mléka, obilí i u dalších komodit budou celoroční tržby za zemědělskou produkci nižší o více než 20 miliard Kč, což představuje 17 procent loňských celkových příjmů v zemědělství.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Článek

Takový propad se nedá vyrovnat úsporami v nákladech, řekl v úterý předseda svazu Miroslav Jirovský na odborném semináři ve Žďáru nad Sázavou.

"Předpokládám, že jsme v červených číslech," řekl Jirovský. Loni české zemědělství vykázalo zisk 9,7 miliardy Kč. I na očekávanou mírnou ztrátu by tedy farmáři museli úsporami snížit náklady o více než 11 miliard Kč, podotkl Jirovský. Tržby za rostlinnou a živočišnou výrobu v roce 2008 podle údajů svazu v běžných cenách činily 112 miliard.

Letošní propad tržeb za mléko Jirovský odhadl na šest miliard korun. Za obilí dostanou zemědělci přibližně o deset miliard korun méně než v minulém roce. Nedávno ukončená sklizeň obilovin byla mírně nadprůměrná, ceny srážejí i velké zásoby a nižší odbyt krmného obilí kvůli klesajícím stavům hospodářských zvířat. "Proti mléku je u obilí alespoň výhoda intervenčního nákupu po 1. listopadu, který však ekonomiku neřeší," doplnil předseda.

Agrární komora se v odhadu přepočítala

Agrární komora ČR v létě odhadovala, že letošní rok skončí pro zemědělce ziskem kolem dvou miliard korun. Prezident komory Jan Veleba uvedl, že tento propočet byl zřejmě nadhodnocený. Doplnil, že nechtěl předčasně mluvit o ztrátě i z toho důvodu, aby kvůli tomu banky nezpřísnily podmínky při poskytování úvěrů zemědělcům.

Největší potíže s financováním mají podle Jirovského podniky, u nichž tržby za mléko převyšují 40 procent jejich příjmů. Pokud se výkupní ceny u této komodity v nejbližší době nezlepší, hrozí jim existenční potíže. Mlékárny platily letos v létě za litr mléka v průměru 5,90 Kč, zatímco v uplynulých dvou letech to bylo kolem 8,30 Kč. Producentům mléka podle Jirovského neškodí jen špatné výkupní ceny, ale i nastavení dotací. "Část přímých plateb na skot a mléko se rozděluje na veškerou zemědělskou půdu, což chovatele skotu a dojnic znevýhodňuje," zdůvodnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám