Hlavní obsah

Čína chce zdolat nebesa, představila model svého letadla

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlidnatější země světa dál expanduje, nyní se do jejího hledáčku dostalo letectví. Čínská firma Comac v úterý představila design svého nového civilního dopravního letounu C919. Ten by měl vůbec poprvé vzlétnou v roce 2014. Od dva roky později by již měl brázdit nebesa.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Design letadla, které bude vyrábět společnost Comac. Nese označení C919. První testovací let je naplánován a rok 2014.

Článek

Podle BBC stroj pojme až 190 cestujících. Čína chce letadla použít pro svůj trh. Již nyní ji lze považovat za druhý největší a nejrychleji rostoucí letecký trh. Přestože k prvnímu letu plánovaného letounu zbývá ještě několik let, již nyní budou novou konkurenci sledovat dva letečtí giganti Airbus a Boeing.

„Máme stále před sebou dlouho cestu, než se budeme moci srovnávat s takovými leteckými supervelmocemi, jakými jsou například Spojené státy,“ uvedl v úterý jeden z manažerů firmy Comac Wang Wenbin.

FOTO: Bobby Yip, Reuters

Dodal, že Čína se C919 chce nyní více orientovat na komerční létání. Doposud se zaměřovala na výrobu strojů určených pro armádu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám