Hlavní obsah

Uplynulý týden v duchu nervózního obchodování

Novinky, Jaroslav Brychta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neochota obchodníků investovat do rizikovějších aktiv se jako červená nit táhla celým končícím týdnem. Zatímco v minulých dvou měsících znali obchodníci na akciových trzích téměř výhradně pouze cestu vzhůru, uplynulý týden je z tohoto stereotypu dokázal vyvézt.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Automobilové prodeje v USA díky šrotovnému vystoupaly nejvýše od poloviny roku 2007.

Článek

Již v pondělí se akcie v Číně propadly o propastných šest procent a v úterý začaly výrazně ztrácet také západní burzy, když hlavní světové indexy ztratily více než dvě procenta. Výprodej přitom přišel v době, kdy z USA i Evropy nadále přicházela další příznivá data, potvrzující, že se ekonomická aktivita v největších světových ekonomikách začíná postupně obnovovat.

Automobilové prodeje v USA díky šrotovnému vystoupaly nejvýše od poloviny roku 2007, což začalo výrazně pomáhat nejen automobilkám samotným, ale celému výrobnímu sektoru. Další příznivá data pak nabídnul také trh s bydlením a velmi obstojně si zatím vede i trh práce.

I když míra nezaměstnanosti v srpnu vystoupala až k 9,7 %, celkový úbytek zaměstnanosti v nezemědělském sektoru dosahoval pouze 216 tis., což byl nejlepší výsledek za posledních dvanáct měsíců. Přesto obchodníci zůstávají nervózní, protože vysoký růst ceny finančních aktiv z minulých dnů nabízí téměř nepřetržitě prostor ke korekci.

Vzkazy centrálních bank

K dalšímu prohlubování korekce prozatím ale není dostatek silných impulzů. Svou roli totiž sehrály opět centrální banky. V USA byl ve středu zveřejněn zápis z nedávného zasedání Fedu, ze kterého jasně vyplynulo, že americká centrální banka zatím nemá nejmenší zájem cokoliv měnit na své dosavadní měnové politice. Někteří členové Fedu přitom i v tomto týdnu opakovaně hovořili o deflačních rizicích, což obchodníky ještě více utvrdilo v tom, že sazby v USA budou ještě velmi dlouho na rekordně nízkých úrovních.

Podobný vzkaz vyslala ve čtvrtek obchodníkům také Evropská centrální banka. Ta na svém zasedání podržela sazby beze změny na 1 % a ve společném prohlášení Rady guvernérů jasně naznačila, že ani ona nemá zájem v nejbližší době jakkoli utahovat své monetární kohoutky.

Přetrvávající rozvolněná měnová politika, v kombinaci s neustálým přílivem pozitivních dat, tak dávaly v druhé polovině týdne skutečně jen malé šance všem obchodníkům, kteří chtěli pokračovat v korekci. Ta se odkládá alespoň do doby, kdy se bude moci opřít nejen o obavy obchodníků z přemrštěného růstu, ale také o reálná ekonomická data.

Střední Evropa válčila s kurzy, až na Prahu

Poměrně volatilní bylo obchodování také ve střední Evropě, která, tradičně s ještě větší intenzitou, odráží situaci na zahraničních finančních trzích. Poté, co v úterý uzavřely americké akciové indexy hluboce v mínusu, přinesla středa silný výprodej také do středoevropského regionu.

Indexy v Praze, Varšavě i Budapešti si shodně odepsaly více než 4 % a pod silný tlak se dostaly také středoevropské měny. Jen koruna se k euru krátce dostala ve středu až k ceně 25,75 Kč, zatímco k dolaru zeslábla na 18,14 Kč. Přestože se jí v závěru týdne podařilo část těchto ztrát zlikvidovat, týden ukončila slabší na páru s eurem o 0,35 %, zatímco k dolaru slábla o 1,06 %.

Z Česka v tomto týdnu nepřišla žádná nová ekonomická data a více o situaci v domácí ekonomice napoví až příští týden. Ten přinese výsledky obchodní bilance, revizi HDP, srpnový index spotřebitelských cen a srpnovou míru nezaměstnanosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám