Hlavní obsah

Schodek rozpočtu bude o dva bilióny vyšší, upravily odhad USA

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Bílý dům zveřejnil nový odhad rozpočtového schodku Spojených států v příští dekádě. Jeho výše by měla být 9 biliónů dolarů (asi 160 biliónů korun). To je o dva bilióny USD více, než Washington odhadoval počátkem roku, uvedla stanice CNN.

Foto: Jo Yonk-Hag, Reuters

Článek

Stanice odhad okomentovala lakonicky: Oživování ekonomiky bez zhoršení už tak dost hrozivého schodku je obtížné. Veřejný dluh tak za deset let dosáhne výše 82 procent hrubého domácího produktu USA, což je přesně dvojnásobek jeho výše z loňského roku.

Ředitel federálního rozpočtového úřadu Peter Orszag uvedl, že příčinou je výraznější recese, než se očekávala. Různé podpůrné vládní programy proto nevyhnutelně stojí víc.

Podle šéfa rozpočtové komise v Kongresu Douglase Elmendorfa čelí zákonodárci Sofiině volbě. „Opatření na snížení federálních výdajů či navýšení daní by mohla zpomalit už tak dost pomalé oživování,“ řekl s tím, že když ale zákonodárci nic nepodniknou, deficit se ještě prohloubí. „Čelíme rizikům akce i nečinnosti,“ shrnul.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám