Hlavní obsah

Malé české textilky chtějí krizi čelit exportem i stěhováním na východ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malé a začínající textilní firmy z Česka vidí klíčovou zbraň proti krizi v posílení exportu do západní Evropy, Spojených států a arabských zemí. Kvůli drahé pracovní síle v tuzemsku zvažují také přesunutí výroby na východ.

Článek

Textilní a oděvní průmysl v Česku prochází v posledních letech těžkou krizí hlavně kvůli rostoucím nákladům na výrobu a konkurenci asijského zboží. Z oboru odešly v posledním desetiletí desetitisíce pracovníků, z trhu zmizela také řada firem.

Na módních veletrzích Styl a Kabo, které právě začaly v Brně, vznikla letos poprvé společná expozice malých a začínajících firem, které finančně podpořilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

"Jedním z cílů expozice je právě podpora malých firem, které by jinak na pronájem vlastních expozic neměly peníze, ale přitom se snaží uspět na zahraničních trzích,“ řekl při zahájení veletrhu výkonný ředitel Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu (ATOK) Jiří Kohoutek.

Těhotenská móda i výroba uniforem

Například nově vzniklá firma Mama's World ze Svatobořic-Mistřína na Hodonínsku plánuje vyvážet svou těhotenskou módu do Spojených států, Španělska, Ruska nebo Polska.

"Do tří let bychom se chtěli dostat na obrat milión dolarů (17,8 miliónu korun). Vznikli jsme teprve v dubnu letošního roku, podle našich průzkumů je ale v oblasti těhotenského oblečení na trhu díra a zkušební prodeje měly úspěch,“ řekla ČTK jednatelka společnosti Marcela Champion.

Do USA zvažuje návrat také firma Novitex Fashion, která se zaměřuje především na výrobu uniforem. "Kvůli nepříznivému vývoji kurzu dolaru jsme před několika lety vývoz zastavili, příští rok se tam ale chystáme podívat, jak se situace na trhu změnila,“ řekla ředitelka české pobočky Eva Rybková.

Novitex má uzavřeny většinou dlouhodobější zakázky, třeba u nizozemské armády nebo na výrobu školních uniforem v Anglii a na Maltě. V Česku spolupracuje s několika menšími výrobci uniforem, například pro lesníky. "Krize na nás proto dopadá ani ne tak v oblasti objemu zakázek, jako spíše složitostí jejich administrace. Je složitější zajišťovat smlouvy a pohledávky, větší nároky než dříve mají také banky,“ dodala Rybková.

Firmy míří na východ

Další firmu postihla krize víc. "Museli jsme propustit zaměstnance na dohodu o práci. Nyní nás je pět, dříve to ale bylo i dvakrát tolik. Tuzemská pracovní síla je drahá, a proto uvažujeme o zadávání výroby například na Slovensku nebo i dále na východ,“ řekla Mirka Bosmanová z firmy Bosmann z Teplic. V Asii vyrábí i Novitex, Mama's World plánuje, že výrobu udrží v Česku.

Všech sedm firem ze speciální expozice má zájem o export a právě účast na veletrhu Styl, na který letos přijelo 40 procent vystavovatelů ze zahraničí, je podle Kohoutka příležitostí získat kontakty. "Je to princip, který ministerstvo uplatňuje už mnoho let na zahraničních veletrzích. A my jsme ho dlouho přesvědčovali o tom, aby nějakou podporu našlo také pro tuzemské veletrhy,“ řekl Kohoutek.

Největší expozici mají Číňané

Veletrh Styl a souběžný veletrh obuvi a koženého zboží Kabo začaly na brněnském výstavišti včera a potrvají tři dny. Ve třech pavilónech se představí 541 firem ze 20 zemí. Největší zastoupení mají letos firmy z Číny, které zaberou 1000 z celkových 12 000 m2 výstavní plochy. Na rozdíl od minulých let jsou brány výstaviště otevřeny pouze obchodníkům, veřejnost na veletrhy přístup nemá.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám