Hlavní obsah

Kuba začala šetřit, zavírá továrny a omezuje dotace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Najít na Kubě náhradní pneumatiku nebo jen kelímek jogurtu je v dnešní době docela těžké. A nejen to. Klimatizace je vypnutá i v tropickém horku, práce v továrnách ve špičce ustává a dělníci už v pauzách nemohou zajít do kantýny na jídlo, na které jim až donedávna přispívala vláda. Nepříznivá ekonomická situace ostrova si vynutila tak tvrdá opatření, jaká Kubánci nezažili už pár let.

Článek

Letošní léto se na Kubě nese ve znamení drastických úspor, které mají zemi pomoci vypořádat se s rychlým růstem rozpočtového deficitu a propadem exportních příjmů. Ústřední výbor komunistické strany přiznává, že ekonomika si proti původním předpokladům povede hůř, což komunisty dokonce přinutilo zastavit plány na přípravu prvního stranického sjezdu od roku 1997.

Prezident Raúl Castro podle oficiálních kubánských médií v minulých dnech řekl, že země prochází "velmi vážnou" krizí a naznačil, že asi ještě bude nutné víc si utáhnout opasky. Vláda už sáhla k úsporám v energetice, i když ze spřátelené Venezuely dál zdarma dostává ropu výměnou za některé služby. Sílí tak spekulace, že Kuba tuto ropu bokem prodává dál, aby měla alespoň nějaké příjmy.

Pravděpodobnější je ovšem podle agentury AP ta varianta, že Kuba strádá v důsledku globální recese. Kubánská ekonomika se stále ještě nevyrovnala s dopady loňských hurikánů a celosvětová krize situaci ještě zhoršuje. Prezident Castro v proslovu k národu minulý týden Kubáncům vyčinil a řekl, aby pracovali pilněji, protože za jejich osud jim prý nemůže nikdo jiný, než oni sami.

Situace byla už i horší

"Já jenom vím, že je to bída," řekl AP sedmadvacetiletý Kubánec, který se představil jen jako Raúl, protože prodává cement a stavební materiál na černém trhu. "Já nepracuju. Snažím se přežít," dodal.

Současná úsporná opatření jsou ale relativně mírná ve srovnání s těmi, která Kuba zavedla v takzvaném zvláštním období po rozpadu Sovětského svazu. Kuba byla závislá na obchodních vztazích s členskými státy bývalého hospodářského seskupení RVHP s získávala štědré subvence, když se ale před 20 lety zhroutil východní blok, Kubánci skoro hladověli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám