Hlavní obsah

Ekonomika Spojených států se stále trápí, ale méně, než se čekalo

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Propad ekonomiky USA během druhého čtvrtletí letošního roku mírně přibrzdil. Podle pátečních předběžných údajů tamní hospodářství pokleslo proti předchozímu čtvrtletí o jedno procento, což je méně, než byly odhady analytiků, kteří očekávali pokles 1,5 procenta.

Článek

„Zlepšení však vidět je. Zatímco mezikvartální propad HDP byl v 1. čtvrtletí 6,4 %, dnes je to o „pouhé“ jedno procento. Ekonomické vládní stimuly byly dosud natolik objemné, že se projevit musely. Otázkou zůstává, do jaké míry jejich efekt bude dlouhodobý. Pandořinou skříňkou americké ekonomiky je inflace. Ta je dnes na nízké úrovni, ale v budoucnu se dá čekat její rychlý nárůst právě kvůli vládním výdajům,“ komentoval čerstvá data analytik společnosti Citco Tomáš Volf.

Statistici v USA také zpřesnili údaje za první čtvrtletí. Zatímco se před časem hovořilo o poklesu tamního HDP v období od ledna do března o 5,5 procenta, nyní je to 6,4 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám