Hlavní obsah

Ministerstvo prodalo akcie hutní společnosti ArcelorMittal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo financí prodá za sedm miliard korun akcie ostravské společnosti ArcelorMittal. Úřad to uvedl s úterý s tím, že podíl ve firmě byl ArcelorMittalu převeden v rámci ukončení arbitráže proti České republice. Spor o třicet miliard korun byl letos v červnu ukončen.

Foto: Reuters

Článek

„Kupní cena za jednu akcii činí 5 000 korun, což v celkovém objemu transakce představuje téměř sedm miliard korun. Vzhledem k tomu, že cena za akcii byla znalcem stanovena v roce 2008 a k podpisu dohod došlo až v roce 2009, souhlasilo Ministerstvo financí s rozložením plateb do sedmi splátek. Transakce tak bude vypořádána v roce 2015,“ mluvčí úřadu Ondřej Jakob.

Spor ocelářské firmy a českého státu začal v roce 2005. Mittal tehdy žaloval Česko za to, že byl vyloučen z privatizace železáren Vítkovice Steel. Ty se nyní přejmenovaly na Evraz Vítkovice Steel a ovládá je ruský kapitál. Obě strany během sporu naznačily, že začnou pracovat na smíru.

Loni v březnu Česká republika vyhrála se skupinou ArcelorMittal jinou arbitráž, která se vedla u tribunálu v Paříži. ArcelorMittal požadoval po Česku zaplacení 5,79 miliardy korun za 14 procent akcií bývalé Nové Huti, které nezískal.

Reklama

Výběr článků

Načítám