Hlavní obsah

Pražská burza rostla, na chvíli prolomila magickou hranici 1000 bodů

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Akcie na pražské burze v úterý dopoledne rostly. Po devíti měsících prolomil hlavní index PX hranici 1000 bodů, když zpevnil o 0,83 procenta na 1001,2 bodů. Na úterní úrovni byl index PX naposledy loni v říjnu. Na podzim se začala prudce propadat hodnota akcií na všech světových trzích, protože naplno propukla finanční krize. Nejlepší hodnotu v letošním roce však burza dlouho neudržela, odpoledne index PX opět poklesl.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Článek

"Praha je ve vleku pozitivní nálady, která přichází ze západu," vysvětlil analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil s tím, že nejen pražské burze se daří již několik týdnů. Podle něj je však pravděpodobné, že zisky na akciových trzích mohou být vyvolané jen krátkodobou euforií.

Investoři totiž mnohdy reagují na dobré zprávy ohledně finančních výsledků velkých zahraničních firem. To se pak odrazí na trzích, protože se věří, že krize nebude mít tak špatný průběh, jak se ještě před časem zdálo.

Na pražské burze se podle Potměšila vyplatí investovat do cenných papírů Telefóniky či Paegasu. Tyto společnosti budou totiž vyplácet dividendy.

Ceny akcií jako na houpačce

Zatímco dopoledne burza rostla, odpoledne trend obrátila a kolem druhé hodiny o jedno procento opět ztrácela. Index PX tak znovu klesl pod hranici 990 bodů, kolem které se drží již několik dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám