Hlavní obsah

Stát za poslední rok vyhrál arbitráže za 44 miliard

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika dosud musela v arbitrážích, které prohrála nebo ukončila smírem, zaplatit již přes 15 miliard korun, k tomu téměř dvě miliardy utratila za právníky a nejrůznější poradce. Letos se jí však zatím podařilo ve všech arbitrážních sporech zvítězit. Za poslední rok stát odvrátil hrozbu zaplacení asi 44 miliard korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Právu to potvrdil šéf mezinárodněprávního odboru ministerstva financí (MF) Radek Šnábl.

Tento týden Česko vyhrálo arbitráž s lucemburskou společností European Media Ventures (EMV), která po státu požadovala asi dvě miliardy korun kvůli údajně zmařené investici do regionální, nyní již zaniklé stanice TV3. [celá zpráva]

V krátké době jde již o druhou vyhranou arbitráž. Před týdnem totiž ČR zvítězila i v rozhodčím řízení s italsko-nizozemskou společností Invesmart, která kvůli vyhlášení konkurzu a likvidaci Union Banky žalovala ČR o téměř sedm miliard korun. [celá zpráva]

MF: Obrana je teď agresivnější

Od začátku roku pak stát uspěl i v miliardových sporech s firmami Petrcíle a Phoenix Action. V květnu tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek podepsal dohodu o narovnání mezi ČR a společností ArcelorMittal. Ocelářský gigant stáhl žaloby, ve kterých podle Šnábla požadoval celkem 32 miliard korun. Mittal žaloval Česko za to, že byl vyloučen z privatizace železáren Vítkovice Steel.

„Ukazuje se, že trend nastolený bývalým ministrem financí Miroslavem Kalouskem, tedy agresivní postup v arbitrážích vedených proti ČR a koncentrace problematiky do jednoho odboru pod vedením pana Šnábla, se vyplácí. Věříme, že naše vítězství odradí investory od dalších neopodstatněných žalob,“ řekl Právu Jakob.

Arbitráže jsou většinou výsledkem smluv o ochraně investic z počátku devadesátých let. Smlouvy byly většinou pro ČR nevýhodné, loni v létě proto stát začal tyto dvoustranné dohody se zeměmi EU vypovídat.

Stále se vedou spory o 30 miliard korun

„Pro dosažení úspěchu v kauze TV3 bylo klíčové zásadním způsobem změnit nazírání arbitrů na chování České republiky vůči investorům v tomto odvětví, což se ministerstvu financí podařilo,“ dodal Jakob.

Stát přitom ještě loni zaplatil 3,6 miliardy korun japonské finanční skupině Nomura za smír ve sporu kvůli vyhlášení nucené správy ve zkrachovalé Investiční a Poštovní bance. Dalších zhruba 700 miliónů pak předtím stál ČR spor s cukrovarnickou společností Eastern Sugar o náhradu za diskriminaci při přidělování produkčních kvót.

V současnosti čelí český stát asi desítce arbitrážím, ve kterých se rozhoduje o téměř 30 miliardách korun. Největší hrozbu pro státní pokladnu představuje loni prohraná arbitráž s firmou Diag Human, které by ČR měla zaplatit přes osm miliard korun za zmaření obchodů s krevní plazmou na počátku 90. let. Spor ale dosud není ukončen, obě strany se proti nálezu rozhodců odvolaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám