Hlavní obsah

Česko prodá Evropské investiční bance dluhopisy, získá miliardy na povodně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Česká republika by už během srpna mohla získat tři až čtyři miliardy korun na likvidaci povodňových škod. Peníze by vláda získala prodejem státních dluhopisů Evropské investiční bance (EIB). V úterý to v Bruselu řekl český ministr financí Eduard Janota po zasedání ministrů financí evropské sedmadvacítky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Eduard Janota.

Článek

"Jde o to, že EIB od nás odkoupí námi emitované korunové dluhopisy, a to za poměrně výhodných podmínek, v dané chvíli výhodnějších, než jsou na trhu," vysvětlil Janota. "A my tyto prostředky použijeme cíleně výhradně na řešení následků povodní. Já si dovedu představit takovouto finanční operaci v řádu tří, čtyř miliard (korun)," dodal.

Podle něj by tyto prostředky měly směřovat zejména na obnovu a budování dopravní infrastruktury.

V srpnu by měly být peníze na stole, doufá Janota

Janota prý již tuto středu nebo čtvrtek povede další jednání s EIB, takže peníze by mohly být k dispozici už příští měsíc. "Pokud se to nezadrhne, a v to nedoufám, doufám, že to půjde hladce, tak v srpnu by mohly být finanční prostředky na stole," uvedl Janota.

Podle ministra je odkup státních dluhopisů prostřednictvím EIB dlouhodobější projekt, vzniklý nezávisle na povodních. ČR prý o podobném kroku jedná už zhruba rok. Ministr v neděli v České televizi řekl, že celkový objem emise by měl činit v delším období 12,4 miliardy korun.

Šéf resortu financí již koncem června uvedl, že většinu nákladů na odstraňování povodňových škod v Čechách a na Moravě, které se zatím odhadují na pět až šest miliard korun, ponese stát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám