Hlavní obsah

Škody po povodních mohou dosáhnout 1,5 miliardy, odhadují pojišťovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Klienti nahlásili domácím pojišťovnám po záplavách 6560 škod za celkem 950 miliónů Kč. Pojišťovny odhadují, že počet pojistných událostí vzroste ke 12 000 a škody se přiblíží 1,5 miliardy korun. Vyplývá to ze statistiky České asociace pojišťoven.

Foto: Drahoslav Ramík , ČTK

Obyvatelé Žiliny u Nového Jičína za pomoci dobrovolníků z humanitární organizace Adra odklízeli následky povodní.

Článek

Pojišťovny již vyřídily 291 škod za celkem devět miliónů Kč, na několik desítek z nich vyplatily na zálohách dalších šest milionů korun.

Česká pojišťovna měla nahlášeno k dnešnímu poledni 5900 pojistných událostí, každý den jejich počet roste o zhruba tisícovku, řekla mluvčí ČP Dagmar Koutská. ČP odhaduje počet případů na 7000, celkovou škodu pak na 400 miliónů korun. Nejvíce škod pojišťovna eviduje z Moravskoslezského kraje (asi 2500) a z Olomouckého kraje (1300), dále pak z jižních Čech a jižní Moravy. "Jinak jsou případy spíše ojedinělé," podotkla.

Kooperativa v souvislosti s povodněmi, které ČR trápí od 24. června, registruje přes tisícovku škod za více než 260 miliónů Kč. Největší objem škod je hlášen v Moravskoslezském kraji za 175 miliónů korun. K nejvíce postižené Moravě přibyly po víkendu i ohrožené oblasti v jižních Čechách, kde se následky po povodních již také odklízejí, uvedl mluvčí pojišťovny Marek Vích.

Hladiny většiny toků ve středu klesají. Meteorologové předpokládají, že se v průběhu dne opět vyskytnou prudké bouře s intenzivními dešti. Zvláště v oblastech, kde nyní byly povodně, se mohou řeky opět rozvodnit. Riziko záplav hrozí podle Českého hydrometeorologického ústavu do pátku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám