Hlavní obsah

Cena ropy vystoupila nad 73 dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny ropy během obchodování v Asii pokračovaly v růstu a kontrakt na referenční typ West Texas Intermediate (WTI) se prodával za více než 73 dolarů. Ropa se tak ocitla na novém maximu za posledních osm měsíců, i když později se její cena opět mírně snížila. Za druhé čtvrtletí ale ropa pravděpodobně zaznamená největší cenový nárůst od roku 1990.

Článek

Kolem 07:00 se barel WTI prodával za zhruba 72,75 USD a jeho cena byla asi o dvě procenta vyšší. Pozornost k sobě ale poutal hlavně vývoj u severomořské ropy Brent, kde se v noci prudce zvýšila obchodní aktivita. U obou kontraktů, tedy na WTI i na Brent, se celkový objem obchodů zvýšil až na desetinásobek běžného stavu.

Ropa je tak na nejlepší cestě vykázat za celé druhé čtvrtletí růst skoro o 50 procent. Ropě v růstu nezabránila ani zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA), podle které se bude poptávka po ropě v příštích zhruba pěti letech zvyšovat pomaleji, než agentura dosud předpokládala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám