Hlavní obsah

Veleba: Policie zakázala jízdu traktorům, považujeme to za podraz

Právo, ČTK, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Plzeňská policie na základě podkladů zemědělců o pondělní blokádě silnic rozmístila na silnice značky zakazující jízdu traktorům. Na Národní výstavě hospodářských zvířat a zemědělské techniky v Brně to řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Reakci policie považuje za podraz.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Prezident AK Jan Veleba

Článek

"Proč blokádu děláme a kde to bude, jsem ministrovi vnitra Pecinovi dopředu vysvětlil, z jeho strany jsem cítil vstřícnost. Otevřeli jsme všechny informační kanály i na úrovni jednotlivých krajů. Výsledkem je, že třeba Plzeňáci do rána na vybrané silnice umístili značky zákazu jízdy traktorů. Já to pokládám za podraz. My vůbec nemusíme, když dojde na věc a nebudeme slušní, tyto informace dopředu vůbec dávat. Takže takhle se chová česká policie," řekl Veleba.

Mluvčí Krajského policejního ředitelství Pavla Soukupová se proti Velebově nařčení ostře ohradila. „Policie v souvisloti s plánovanou blokádou nepodala žádný podnět k tomu, aby na komunikacích byly dopravní značky zakazující jízdu traktorů umístěny,“ prohlásila mluvčí. „Nevím, odkud má pan Veleba takovou informaci, ale není to pravda,“ dodala Soukupová.  

Farmáři budou kvůli nízkým výkupním cenám mléka v pondělí 29. června od 09:00 ráno zhruba tři hodiny pomalou jízdou blokovat některé tuzemské dálnice a silnice. K protestním jízdám vyjet na dálnice D1 v okolí Brna a na Vysočině, na dálnici D5 mezi Prahou a Plzní, ale také na silnici E55 v okolí Tábora a na komunikace na Rychnovsku a Náchodsku ve východních Čechách. Technika prý vyjede také na silnice na Blanensku, či poblíž Moravské Třebové.

Veleba již dříve připustil, že počet míst blokád se může do pondělka ještě rozšířit. Finální verzi zemědělci zveřejní pravděpodobně až v sobotu či v neděli.

Reklama

Výběr článků

Načítám