Hlavní obsah

Koruna pokračuje v raketovém vzestupu

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká měna navázala v pondělí na své úspěchy z konce minulého týdne. Koruna proti jednotné evropské měně opět posílila a dostala se dokonce pod hranici 26 Kč/EUR.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Koruna ráno otevírala na pozici 26,18 K4/EUR a hned poté začala posilovat. Dostala se až na 25,885 Kč/EUR," potvrdil Novinkám analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Podle něj pak měna opět lehce ztratila, ale udržela se pod šestadvacetikorunovou hranicí.

Analytik upozornil, že stejně jako při posilování v závěru minulého týdne, ani v pondělí nebyl růst české měny podpořen dobrými zprávami z ekonomiky. "Podle našich dealerů je za tím větší objednávka zahraničního fondu," vysvětlil Vejmělek.

Proti euru je tak koruna nejsilnější v letošním roce, proti americkému dolaru také posílila, a to na 18,66 Kč/USD.

Vývoj pro výměnu valut lze jen těžko odhadnout

Jak se bude kurz tuzemské měny nadále vyvíjet, lze jen těžko odhadovat. Podle Vejmělka se opět zvýšila volatilita, tedy prudké výkyvy kurzu. Navíc je pravděpodobné, že Česká národní banka na svém čtvrtečním zasedání rozhodne o snížení úrokových sazeb. To by naopak mohlo zvrátit současný trend.

"Ekonomika čeká na odražení ze dna, to však zatím nevidíme," zdůvodnil analytik, proč by bankéři měli sazby snížit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám