Hlavní obsah

FBI zatkla miliardáře Stanforda za zpronevěru

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA žijí dalším finančním skandálem. V jeho síti uvízl miliardář Allen Stanford, jenž měl podle Komise pro cenné papíry zpronevěřit 9,2 miliardy dolarů (173 mld. Kč) a vyšetřovatelé z FBI jej ve čtvrtek poslali do vazby. V živé paměti je rekordní zpronevěra nejméně 65 miliard dolarů (1,2 bil. Kč) z „dílny“ na Wall Streetu uznávaného, ale již usvědčeného bankéře Bernarda Madoffa, který se v příštích dnech dozví, zda zůstane za mřížemi dalších až 150 let.

Foto: Joe Skipper, Reuters

Miliardář Allen Stanford

Článek

I ve Stanfordově případě mělo jít o takzvaný Ponzi systém – pyramidu, v níž jsou investoři vypláceni z peněz těch, kteří vložili peníze po nich. „Umřel bych a šel bych do pekla, kdyby to byl Ponzi systém,“ dušoval se miliardář ještě loni v televizi ABC.

Dokonce málem uhodil moderátora, když se ho zeptal, zda je napojen na praní peněz pro mexický drogový kartel. Stěžoval si také, že mu úřady ve Venezuele a karibských ostrovů Antigua a Barbados zmrazily majetek.

Zabavily mu mimo jiné šest soukromých letadel, a je proto nucen létat komerčními linkami. „Musíte si zout i boty. To je strašné!“ hořekoval v interview muž, který byl loni s majetkem kolem dvou miliard dolarů (37,6 mld. Kč) na 205. místě žebříčku časopisu Forbes čtyř set nejbohatších Američanů.

Podle americké Komise pro cenné papíry síť finančních dealerů prodala vkladové certifikáty nejméně za osm miliard dolarů. Jeho banka, Stanford International Bank, tvrdila, že má jedinečnou investiční strategii zaručující dvoucifernou návratnost.

Miliardář s manželkou kromě toho podle amerického finančního úřadu IRS dluží na daních, pokutách a úrocích asi 226,6 miliónu dolarů (4,3 mld. Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám