Hlavní obsah

Koruna nabrala závratné tempo v posilování

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká měna se teprve během odpoledního obchodování probrala ze svého spánku a její kurz se výrazně pohnul. Jen během půl hodiny (od 15:30 do 16:00) posílila vůči euru o více jak jedno procento, když se dostala na nejsilnější hodnoty od začátku ledna letošního roku, a to na 26,18 Kč/EUR. Poté z těchto silných pozic mírně ustoupila.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Článek

„Česká koruna odpoledne pokračuje v divoké jízdě. Proráží technickou úroveň 26,32 Kč/EUR a nyní posiluje na 26,18 Kč/EUR. Během čtvrtku posílila o jedno procento a za dnešní seanci si připsala další téměř jedno procento,“ komentoval analytik společnosti Citco Tomáš Volf.

Tuzemská měna je tak vůči euru téměř za posledního půl roku nejsilnější. Právě hranici 26,30 Kč/EUR se již v předešlých měsících pokoušeli investoři prolomit, do pátku však neúspěšně.

„Za posílením stále nestojí žádná příznivá data, ta hovoří spíše proti české koruně. Pokoření technické úrovně 26,30 CZK/EUR spustilo řadu předem nasmlouvaných obchodů, které se aktivovaly. Částečným vysvětlením je nyní přesun aktiv v rámci regionu ve prospěch české koruny. V Polsku se totiž objevují spekulace, že by centrální banka mohla přikročit ke snížení úrokových měr, což může vyvolávat tlaky na prodej zlotého,“ vysvětlil Volf.

Koruna si v pátek odpoledne polepšila i vůči dolaru, posílila pod 18,80 Kč/USD.

Reklama

Výběr článků

Načítám