Hlavní obsah

Polovinu státního rozpočtu brzy spolknou jen výdaje ministerstva práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V roce 2012 mají výdaje ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) činit téměř polovinu veškerých výdajů státního rozpočtu, tedy 534 miliard korun. Vyplývá to z návrhu střednědobých výdajových rámců do roku 2012. Materiál v pondělí schválila vláda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka.

Článek

Valná většina ministerstev přitom v následujících letech bude mít méně peněz než v letošním roce. Výjimkou tvoří vedle MPSV ještě například růst výdajů na státní dluh.

Janota chce zasáhnout do mandatorních výdajů

Z rozpočtu MPSV budou stále více ukrajovat tzv. mandatorní výdaje, tedy výdaje dané zákony. Mezi ně patří různé dávky, podpory nebo důchody. Mimo jiné i kvůli tomu nedávno ministr financí Eduard Janota upozornil, že pro zachování rozumného vývoje veřejných financí bude asi nutné změnit zákony ohledně těchto výdajů.

"Jsem připraven pro řešení, které sníží legislativně i věcně mandatorní výdaje. Pokud nedojde k revizi výdajů, bude čím dál komplikovanější i v dalších letech sestavovat rozpočet," uvedl ministr. Zároveň upozornil, že v moci vlády je v současnosti ovlivnit pouze pětinu výdajů rozpočtu.

Další položkou, která v následujících letech výrazně poroste, je obsluha státního dluhu. Zatímco letos MF počítá s výdaji na dluh ve výši 64 miliard korun, příští rok by to již mělo být 78 miliard a v roce 2012 dokonce 90 miliard korun.

O více než 40 miliard korun by ve srovnání s letoškem měly do roku 2012 stoupnout také výdaje v položce Všeobecné pokladní správy. Její součástí je například vládní rozpočtová rezerva, která se využívá například i na nouzové situace typu povodní. Více peněz dostane i grantová agentura.

V příštích třech letech deficit pod 150 miliard neklesne

Schodek státního rozpočtu je příští rok naplánován na 166 miliard korun, v roce 2011 na 164 miliard korun a v roce 2012 pak 158 miliard korun. Pro letošní rok byl schválen rozpočet s deficitem 38,1 miliardy korun, ale kvůli ekonomické krizi a následnému propadu příjmů zřejmě letos státní rozpočet vykáže schodek 150 miliard korun.

Celkové výdaje rozpočtu bez započtení peněz z fondů EU a výdajů státních fondů jsou naplánovány na 1,083 bilionu korun v roce 2010, na 1,130 bilionu v roce 2011 a 1,168 bilionu v roce 2012. Podle vládního materiálu se ještě povedou diskuze nad návrhy rozpočtu, přičemž vláda by finální materiál měla schvalovat v září. Do konce září pak návrh rozpočtu musí předložit Poslanecké sněmovně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám