Hlavní obsah

Investoři žádají nejvyšší soud USA, aby posunul prodej Chrysleru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Část penzijních fondů z amerického státu Indiana dnes požádala Federální nejvyšší soud USA, aby okamžitě zrušil schválený prodej automobilky Chrysler. Jejím majitelem by se měla stát italská automobilka Fiat, část věřitelů ale není spokojena s podmínkami prodej. K nespokojeným patří právě i zmíněné penzijní fondy.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Chrysler

Článek

Žádost, která posouvá právní spor k nejvyššímu soudu, byla podána v reakci na páteční rozhodnutí odvolacího soudu prodej Chrysleru povolit. Ve skupině investorů pod vedením Fiatu je i jeden z odborových fondů a vlády Spojených států a Kanady.

Rozhodnutí v případu Chrysler by mohlo být precedentní také pro největší americkou automobilku General Motors. Ta před týdnem vyhlásila bankrot a má v úmyslu použít podobnou strategii rychlého prodeje v rámci konkurzního řízení.

Soud prodej Chrysleru

Odvolací soud v pátek večer prodej Chrysleru schválil, ale nabytí právní moci pozdržel do pondělního odpoledne. A to z toho důvodu, aby umožnil nespokojeným investorům obrátit se na nejvyšší soud, aby prodej zablokoval, než se projedná jejich odvolání. Dnešní oznámení fondů se tedy očekávalo.

Zmíněné penzijní fondy patří k minoritním akcionářům. Drží dluhopisy Chrysleru v objemu asi 42 milionů dolarů, zatímco celková výše zajištěných dluhopisů automobilky se pohybuje kolem 6,9 miliardy dolarů. 

Fondy tvrdí, že prodej nezákonně zvýhodňuje nezajištěné věřitele, což jsou například odbory, na úkor věřitelů zajištěných. Chrysler se podle fondů prý snaží prostřednictvím podvodného prodeje prosadit nezákonný plán reorganizace. 

Reklama

Související články

Chrysler bankrotuje, majitelé odmítli pomoc

Automobilka Chrysler požádala ve čtvrtek odpoledne o ochranu před věřiteli. Amrický prezident Barach Obama ve čtvrtek uvedl, že automobilka zároveň vstoupí do...

Výběr článků

Načítám