Hlavní obsah

České dráhy chtějí přes léto zlevnit

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestování vlakem bude v létě výhodnější. České dráhy (ČD) oznámily, že na období od 21. června do 22. září vrátí vnitrostátní jízdné na loňskou úroveň, kdy bylo nižší v průměru o sedm procent, a zlevní také síťové jízdenky pro regionální vlaky. Právě v nich totiž v důsledku krize a konkurence autobusové i individuální dopravy ubylo letos 6 % cestujících.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Nádraží v Hranicích

Článek

„Když nemají lidé na zahraniční dovolenou, umožníme jim levněji cestovat doma. Vyděláme na tom všichni. Pasažéři ušetří a my posílíme svou pozici na trhu,“ prohlásil na včerejší tiskové konferenci vedoucí oddělení cenotvorby a prodeje ČD Tomáš Čech.

Jízdné dráhy zdražily před půl rokem se změnou jízdního řádu. V rámci tzv. protikrizové pobídky se teď na tři měsíce vrátí k tarifům roku 2008. Cestující tak uspoří nejen při jednotlivé cestě, ale i při pravidelném dojíždění do práce či na prázdninovou brigádu. Například měsíční jízdenka na vzdálenost 60 km vyjde v létě na 2240 korun, o 56 Kč laciněji než nyní.

Dobrou zprávou je také rozšíření platnosti turistické jízdenky Sone+ pro regionální vlaky, která stojí 150 Kč. Zatímco dosud platila pouze pro víkendy, od 21. června ji budou moci lidé využívat pro rodinné a skupinové výlety každý den.

„S krajskou síťovou jízdenkou RegioNet, na níž lze po zvoleném kraji cestovat jeden den, ušetří zase pasažéři v létě 34 procent. Běžně totiž stojí RegioNet 150 korun, avšak přes léto to bude jen 99 Kč,“ informoval Čech.

Inspirace příkladem leteckých dopravců

ČD také dál zvýhodní tzv. nízkonákladové jízdenky do turistických center sousedních zemí, které loni zavedly po vzoru leteckých dopravců. Pod názvem eTiket doprodávají část volných kapacit ve vlacích EuroCity a od 1. července nabídku rozšíří o Hamburk, Vídeň, Drážďany a Binzu na Rujáně. Například z Ostravy do Vídně tak půjde cestovat za pouhých 19 eur. Zpáteční jízdenka na trase Praha–Drážďany bude ve druhé třídě za 22 eur a v první za 33 eur.

Počet míst na eTikety je ovšem značně omezen. Koupit si je lze výhradně přes internet nebo telefonicky na lince 840 112 113, nejdříve dva měsíce a nejpozději tři dny před uskutečněním cesty.

Pendolinem v pátek i z Prahy do Třince

Od 12. června zavedou České dráhy nový páteční spoj SC Pendolino Sprinter, jenž spojí bez zastavení Prahu s Ostravou. Dál pak bude pokračovat do Bohumína, Karviné, Českého Těšína a Třince. Vyjíždět bude vždy z pražského Hlavního nádraží v 16 hodin 23 minut.

Další tarifní změna se týká pendolin na trase Praha–Brno, která nejsou dostatečně vytížena. U poloviny všech jízdenek proto klesne cena místenky na nulu. Dnes stojí 200 korun a pro držitele zákaznické karty 100 Kč.

Trasu z Prahy do Ostravy urazí SC Pendolino Sprinter za 2 hodiny 57 minut, tedy průměrnou rychlostí 119 kilometrů v hodině. Po zastávkách v Bohumíně, Karviné a Českém Těšíně dorazí do Třince v půl deváté večer, zhruba za čtyři hodiny po odjezdu z Prahy.

„Konečně všichni pochopili, že Třinec patří do centra dění,“ řekla novinářům starostka Třince Věra Palkovská. A generální ředitel ČD Petr Žaluda k tomu dodal: „Snažíme se tímto rychlým spojem pomoci Moravskoslezskému kraji, vždyť dálnice D 47 ještě dlouho hotova nebude."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám