Hlavní obsah

Propad ekonomiky EU byl ještě rychlejší, než tvrdily první odhady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Propad hospodářství Evropské unie a eurozóny byl v 1. čtvrtletí letošního roku ještě rychlejší, než tvrdily první odhady Eurostatu. Podle zveřejněných upřesněných statistik se HDP eurozóny meziročně propadlo dokonce o 4,8 procenta namísto původně odhadovaných 4,6 procenta.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Článek

Hospodářství celé evropské sedmadvacítky v prvních třech měsících letošního roku pokleslo o 4,5 procenta ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Eurostat přitom původně odhadoval propad o 4,4 procenta. Nic se ovšem nemění na tom, že pokles HDP je i tak rekordní.

Výrazných úprav se však nedočkal mezičtvrtletní vývoj hospodářství. Původně Eurostat odhadoval, že v EU i v eurozóně HDP ve srovnání s předchozím čtvrtletním kleslo shodně o 2,5 procenta. Podle zpřesněných odhadů se shodným tempem propadalo hospodaření eurozóny, ale pokles HDP v EU byl mírně pomalejší a činil 2,4 procenta.

Za hospodářskou recesí, která podle předpovědí může unii trápit i v příštím roce, stojí propad v celé řadě dalších ekonomických ukazatelů. Spotřební výdaje domácností v 1. čtvrtletí poklesly o 0,5 procenta v eurozóně a o jedno procento v evropské sedmadvacítce. Investice se propadly ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 4,2 procenta v eurozóně a o 4,4 procenta v celé Evropské unii.

Se zpomalením ekonomiky souvisí i citelný pokles vývozu a dovozu. Export se během prvních třech měsíců letošního roku propadl o 8,1 procenta v eurozóně a o 7,8 procenta v EU ve srovnání s posledními třemi měsíci loňského roku. Import se přitom mezičtvrtletně propadl o 7,2 procenta v eurozóně a o 7,8 procenta v celé unii.

Reklama

Výběr článků

Načítám