Hlavní obsah

STEM: Češi si přejí zásadní důchodovou reformu

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě třetiny obyvatel České republiky si přejí zásadní změny důchodového zabezpečení. Pro podstatnou změnu stávajícího systému se vyslovilo 44 procent lidí a pro zavedení zcela nového systému 22 procent respondentů. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Článek

Ještě kolem roku 2000 byl poměr zastánců a odpůrců radikální změny důchodového systému víceméně vyrovnaný, v posledních letech však začíná převažovat počet lidí, kteří si přejí podstatné změny.

Nyní jsou to dle výzkumu dvě třetiny občanů. Na zásadní změně se přitom shodují všechny skupiny obyvatel bez ohledu na věk, pohlaví a vzdělání. Čím více si lidé myslí, že jsou nynější starobní důchody nepřiměřené, tím více volají po zásadních změnách. 

Po nutnosti změn volají častěji sympatizanti stran bývalé vládní koalice, tedy ODS, Strany zelených a lidovců. Stejný názor však většinově zastávají i příznivci ČSSD a komunistů. Pravě u stoupenců komunistů převažuje názor, že nynější systém důchodového zabezpečení je zcela nevyhovující a měl by být nahrazen novým.

"Lze sice předpokládat, že požadavek radikální reformy v pojetí příznivců KSČM a ODS je věcně odlišný, podrobnější analýza nicméně ukazuje, že sympatizanti obou stran jsou k němu vedeni stejným motivem – názorem, že výše důchodů není přiměřená," uvadí se v analýze k průzkumu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám