Hlavní obsah

Ropa pokračuje ve zdražování

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černé zlato na začátku nového týdne pokračuje ve velkém zdražování. Jeho cena se dostala nejvýše za sedm měsíců. Ropa zdražuje kvůli slabému dolaru a také nadějím na zotavení světové ekonomiky.

Článek

Podle agentury Bloomberg ropa zdražuje s tím, jak se daří výrobě v Číně. Tamní ekonomika je druhou největší na světě. Zároveň se v Číně během pondělí zvedly ceny benzínu i nafty.

Cena americké lehké ropy (WTI) vzrostla na 67,14 dolaru za barel během obchodování v New Yorku. Vzhůru ji táhne i slabý dolar, který se i v pondělí drží na pozicích v závěru minulého týdne. Vůči euru je stále nad kurzem 1,41 USD/EUR, je to letošní nejhorší výsledek americké měny.

Rok vzestupu a pádu černého zlata

Na přelomu roku se barel ropy obchodoval kolem 32 dolarů. Na tuto úroveň se dostal po vypuknutí hospodářské krize. Ropa ještě před jejím začátkem dosáhla svého vrcholu. Loni v létě se obchodovala za více než 147 dolarů za barel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám