Hlavní obsah

Ruští miliardáři zchudli, nyní je dorazí Putin

Novinky, Pavel Stöckl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krize připravila ruské oligarchy o 70 procent jejich bohatství, celkové ztráty se odhadují na 500 miliard dolarů. Topí se v dluzích a s pomocí od státu mizí i zbytky jejich nezávislosti na Kremlu, který pod taktovkou premiéra Vladimira Putina libovolně zestátňuje dříve soukromé firmy.

Článek

Jedním ze symbolů propadu ruských oligarchů je i skutečnost, že téměř zcela zmizeli z žebříčku nejbohatších lidí, který sestavuje časopis Forbes. Místo 87 v roce 2008 jich je nyní v žebříčku jen 32.

Kromě faktického ztenčení majetku někteří požádali podle institutu Stratfor o to, aby nebyli do seznamu zařazeni. Zatímco dříve dávali na odiv své pohádkové bohatství, nyní raději nevystrkují hlavy. Nechtějí přilákat pozornost Kremlu, který řeší ekonomické problémy zvýšenou kontrolou nad soukromým sektorem.

Označení "oligarcha" se nyní považuje za nevlastenecké. Ruská vláda chce získat přehled o majetku, a proto se snaží zatlačit na Kypr a další daňové ráje, aby kontroloval ruské firmy, které se zde zaregistrovaly, nebo výši podílů ruských občanů.

Kreml posiluje vliv na soukromý sektor

Ruská vláda sice v krizi poskytuje finanční pomoc firmám podobně jako ta americká, ale upřednostňovány jsou firmy s dobrými vztahy s Kremlem. Ti ostatní jsou v nebezpečí. Bývalý ropný magnát Michail Chodorkovskij  je nejznámějším příkladem oligarchy, který měl i politické ambice. Konkuroval však Putinovi a skončil za mřížemi s obviněním z daňových machinací a jeho impérium převzal stát. 

Nemoc je nemoc, ale myslím, že by se měl dát brzo do pořádku. Jinak mu pošleme doktora a ten vyřeší všechny problémy.
Vladimir Putin, ruský premiér

Časopis Forbes pak připomíná oligarchu Igora Zjuzina, který se jednou, ještě před vypuknutím krize, nedostavil na setkání podnikatelů s Putinem s omluvou, že je nemocný. Putin k tomu jen mrazivě poznamenal: "Nemoc je nemoc, ale myslím, že by se měl dát brzo do pořádku. Jinak mu pošleme doktora a ten vyřeší všechny problémy."

Zjuzin se pak z pomyslného popravčího špalku dostal tím, že napumpoval do státní kasy několik miliard dolarů. Za to dostal milost a úvěr od banky kontrolované Kremlem. Alexander Abramov se rozhodl Kremlu vzdorovat a zpečetil tak svůj osud - jeho společnost se potápí bez politické ochrany a Putin ho veřejně obvinil, že podváděl ruský lid s cenami oceli.

Oligarchové se mění na Putinovy vojáky 

Ani oblíbenci jako hliníkový král a před krizí nejbohatší Rus Oleg Děripaska to nemají jednoduché. Děripaska díky své ambici stát se největším oligarchou nakonec zachránil své impérium utužením svého spojení s Kremlem. Ostatně Putin ho nazval jedním ze svých "synů" a nyní prosazuje plán vytvoření hutního gigantu spojením několika ruských firem: RUSAL (hliník), Norilsk (nikl) a Metalloinvest, Mechel a Evraz (ocel) a chemický podnik Uralkali. Děripaska se údajně stane šéfem nového obra, ale pod palcem státu.

Foto: Alexander Natruskin, Reuters

Oleg Děripaska

Ruská tajná služba také údajně posiluje svůj dohled nad soukromými firmami, v nichž rozmístňuje své pozorovatele. Podobně má dnes stát podíly téměř ve všech bankách a kontroluje, kdo může a nemůže dostat úvěr. Rusko tak přechází do fáze státního kapitalismu.

”Někteří oligarchové otřesy trhu přežijí, ale ne bez ztráty nezávislosti. Do určité míry se stanou všichni součástí kremelského stroje, který dává tak pečlivě dohromady Putin. Oligarchové jsou na tom různě, ale nakonec všichni skončíme jednoho dne jako Putinovi vojáci," prohlásil měděný magnát Iskander Machmudov, citovaný v analýze institutu Stratfor.

Náhlé zchudnutí ruských oligarchů (majetek v miliardách dolarů)
JménoSpolečnostrok 2008rok 2009
Oleg DěripaskaRUSAL28-363-4,5
Roman AbramovičEvraz Group23,5-338,5-13,5
Michail FridmanAlfa Group a TNK20,86,1-6,3
Michail ProchorovNorilsk Nickel19,59,5-14,1
Vladimir PotaninNorilsk Nickel a Inteross19,32,1-5
Sulejman KerimovPolyus Gold, Sberba17,53,1-7,5
German ChanAlfa Group a TNK13,93,9
Vagit AlekperovLUKoil137,6-7,8
Dmitri RybolovlevUralkali12,83,1
Iskander MachmudovUGMK Copper11,93,3
Alexander AbramovEvraz Group11,54,4
Igor ZjuzinMechel Metals101,4

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám