Hlavní obsah

Firmy kvůli krizi berou zaměstnancům výhody

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes dvě třetiny tuzemských firem, na které již dolehla obtížná hospodářská situace, hodlá v letošním roce změnit systém svých zaměstnaneckých výhod. Řada z nich již zrušila například příspěvky na městskou hromadnou dopravu, věcné dary či jednorázové odměny.

Článek

Vyplývá to z průzkumu společnosti ING mezi stovkou středních podniků s 500 až 1000 zaměstnanci.

Nejvíce se změny dotknou skupiny daňově zvýhodněných benefitů, jejichž krácení plánuje téměř třetina firem. Téměř 70 procent zaměstnanců letos nedostane příspěvek na MHD, přibližně 40 procent z nich se musí rozloučit s příspěvkem na dovolenou. Krize již způsobila potíže 58 procentům firem.

Daňově nezvýhodněné benefity hodlá změnit 29 procent podniků. V současné míře má být zachovávána jen podpora pitného režimu na pracovišti. Nejvíce firem zruší věcné dary a jednorázové odměny (50 procent), zaměstnanecké půjčky (37,5 procenta), poukázky na služby a trávení volného času a třinácté platy (30 procent).

„Většina firem snižuje náklady, ale současně se snaží budovat pozici pro budoucí růst a udržet si kvalitní zaměstnance. Změna systému benefitů je jednou z variant, jak zaměstnance motivovat, aby zůstali, případně jak přilákat zaměstnance nové,“ uvedl ředitel úseku zaměstnaneckých benefitů ING Jan Šíbal.

Výzkum podle něj prokázal stoupající zájem zaměstnavatelů o pojistné produkty. O životním pojištění pro své zaměstnance podle Šíbala uvažuje 44 procent ze všech dotázaných firem. Na penzijní připojištění bude nadále přispívat přes tři čtvrtiny společností, přičemž některé dokonce zvažují navýšení příspěvku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám