Hlavní obsah

Do obchodů mířily závadné sardinky a tresčí játra, inspekce je zakázala

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pulty tuzemských obchodů mířilo velké množství závadných rybích konzerv. Sardinky s kadmiem a tresčí játra s dioxiny však odhalila Státní veterinární správa, proto se výrobky do prodeje nedostanou.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Veterinární inspektoři ve Zlínském kraji prokázali ve čtyřech z šesti šarží marockých sardinek nadlimitní množství kadmia. Nyní jsou stahovány z trhu. A ve Středočeském kraji kvůli nadlimitnímu množství dioxinů se stahuje jedna šarže polských tresčích jater,“ vysvětlil mluvčí inspekce Josef Duben.

Připomněl, že ryby budou buď vráceny dovozci, nebo budou na jeho náklady zlikvidovány. U marockých sardinek Duben neuvedl, v jak velkém množství se do Česka dostaly. Tresčí játra čítala zásilku o hmotnosti 2,77 tuny.

Veterinární inspekce o případu informovala prostřednictvím systému RASFF. Členské státy EU se prostřednictvím systému RASFF vzájemně varují před nebezpečnými potravinami a krmivy, případně před potravinami nevhodnými k lidské spotřebě.

Reklama

Výběr článků

Načítám