Hlavní obsah

Firmy vyrábějící čipy plánují obří fúzi, Intel čeká vážná konkurence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Společnosti NEC Electronics Corp. a Renesas Technology Corp. plánují spojit své operace v oblasti výroby čipů. Má tak vzniknout třetí největší výrobce čipů na světě za společnostmi Intel a Samsung Electronics.

Foto: mas, Novinky

Díky fúzi firem se nová společnost stane třetím největším výrobcem čipů na světě.

Článek

Jednání o spojení operací mají být podle pondělního prohlášení firem dokončena v červenci a nová firma by měla začít působit od dubna příštího roku.

Výrobci čipů v poslední době stále častěji spojují své síly, aby se tak lépe vyrovnali s dlouhodobým poklesem způsobeným nadměrnými dodávkami na trhy, prudkým poklesem cen a slabou poptávkou po čipech. Spekulace o možném spojení firem kolovaly již několik týdnů.

Spojení umožní firmám ukončit výrobu na starších, méně výkonných výrobních linkách a přinese výrazné úspory. Detaily dohody, včetně podílu v nové skupině, musí společnosti ještě dojednat. NEC i Renesas se specializují na mikrospínače a polovodičové systémy. Roční tržby nové společnosti mají činit téměř 13 miliard dolarů (263 miliard Kč).

Prudký pokles polovodičového sektoru trápí i další společnosti. Americký výrobce paměťových čipů Spansion a jeho dceřiné společnosti v březnu vyhlásily bankrot. V lednu zkrachovala německá společnost Qimonda. Japonský výrobce paměťových čipů DRAM Elpida očekává za loňský fiskální rok do konce března 2009 až osminásobný nárůst ztráty, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám