Hlavní obsah

Britská ekonomika se propadla nejhlouběji od konce 70. let

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Výkonnost britské ekonomiky se v prvním čtvrtletí letošního roku propadla mezikvartálně o 1,9 procenta. Dopadla tak nejhůře od konce roku 1979. Potvrdily to oficiální statistiky o vývoji tamního hrubého domácího produktu.

Foto: Stringer Shanghai, Reuters

Článek

Výsledek ze začátku letošního roku je mnohem horší než očekávání odborníků, ti počítali s poklesem o 1,5 procenta. Již v závěru loňského roku tamní HDP poklesl o 1,6 procenta a analytici očekávali, že ekonomika by si v dalších měsících neměla pohoršit.

Británie se páteční statistikou utvrdila, že se nachází v těžké recesi. HDP má zatím sestupnou tendenci, a to již třetí čtvrtletí za sebou.

Mezinárodní měnový fond ve středu zveřejnil svoji novou prognózu ohledně vývoje světové hospodářství. Ve zprávě uvádí, že HDP Velké Británie by měl letos poklesnout o 4,1 procenta.

Podle organizace by si světové hospodářství mělo pohoršit v průměru o 1,3 procenta. Příští rok by se však mělo navrátit k růstu.

Reklama

Výběr článků

Načítám