Hlavní obsah

MMF vydal ještě temnější předpověď poklesu české ekonomiky

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mezinárodní měnový fond (MMF) opět vidí o něco černěji výhled pro světovou ekonomiku, výjimkou není ani české hospodářství. Podle současné prognózy by tuzemská ekonomika měla letos poklesnout až o 3,5 procenta.

Foto: Louafi Larbi, Reuters

Článek

Obdobné prognózy vydávají nejrůznější organizace či úřady pravidelně a s prohlubováním krize se výhledy zhoršují. Zatím nejpesimističtější je však MMF. Například podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) by pokles HDP letos neměl překonat dvě procenta.

Na příští rok očekává Kalousek mírný růst, a to do půl procenta. Měnový fond je i v tomto ohledu střízlivějším optimistou. Růst očekává kolem jedné desetiny procenta.

MMF ve své prognóze mimo jiné počítá s tím, že světová ekonomika letos poklesne v průměru o 1,3 procenta. Letošní výsledek tak bude nejhorší od druhé světové války. Přitom ještě v lednu organizace počítala pro rok 2009 s růstem o půl procenta.

Příští rok by se globální ekonomika měla opět navrátit k růstu, a to na 1,9 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám