Hlavní obsah

Problémové automobilky GM a Chrysler spolknou další miliardy

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americká vláda vynaloží 5,5 miliardy dolarů (asi 115 miliard korun) na další pomoc kolabujícím automobilkám General Motors a Chrysler. Společnosti by měly peníze získat v dubnu a květnu. V úterý o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Rebecca Cook , Reuters

Sídlo GM v Detriotu

Článek

Chrysler dostane půl miliardy dolarů do konce dubna. Automobilka chce vstoupit do aliance s italským Fiatem. Zbylých pět miliard dolarů získá GM do konce května. Tím by se firma měla zatím vyhnout bankrotu, ke kterému se v posledních týdnech nezadržitelně blíží.

Vláda USA ještě před několika dny odmítla dát automobilkám peníze. Z funkce generálního ředitele GM dokonce musel odejít Rick Wagoner. Prý se o to zasadil sám prezident Barack Obama. [celá zpráva]

Podle agentury Reuters se o vyjednávání s Bílým domem zasadilo i sdružení dělníků v autoprůmyslu. Organizace apelovala na politiky, aby zvážili osud zaměstnanců automobilek. Pro GM a Chrysler pracuje v USA asi 90 tisíc lidí.

Automobilky se s problémy potýkají již od druhé poloviny loňského roku, kdy se kvůli dopadům hospodářské krize výrazně propadly prodeje aut po celém světě. GM již před časem obdržela od vlády finanční injekci ve výši 13,4 miliardy dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám