Hlavní obsah

Koruna opět dostává na frak, zřejmě ji sráží Polsko

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká měna zahájila nový týden výrazným oslabením vůči oběma světovým měnám. Kurz koruny se po několika týdnech opět vrátil na hranici 27 Kč/EUR. Ještě výrazněji měna oslabila proti dolaru, a to na 20,84 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Článek

Pondělní obchodování není zatím příznivé pro žádnou ze středoevropských měn. Jak Novinkám řekl analytik Komerční banky Miroslav Frayer, ovlivňování jednotlivých měn je v poslední době veliké.

Ekonomičtí odborníci již před časem varovali, že koruna bude do léta oslabovat, teprve poté by se trend mohl obrátit  a podle některých analytiků by dokonce mohla tuzemská měna patřit mezi tahouny regionu.

Jedním z důvodů, proč koruna v uplynulých dnech oslabovala, byly špatné hospodářské výsledky české ekonomiky. Dalším faktorem byl i posilující polský zlotý. Tomu se dařilo díky tomu, že Polsko chce od Mezinárodního měnového fondu půjčku ve výši dvaceti miliard dolarů.

Zlotý tak přilákal investory, kteří zřejmě ubyli koruně. Frayer však zdůraznil, že situace na trzích není jednoduchá, a lze tedy těžko předvídat další vývoj v nejbližších dnech a konkrétní důvody pro jednotlivé pohyby kurzu.

Reklama

Související články

Koruna nečekaně "zamrzla", nikoho nezajímá

Česká měna po mnoha bouřlivých měsících zažívá již několik dní nečekaně klidné období. Zájem investorů ochabl, proto se kurz koruny doslova převaluje na...

Výběr článků

Načítám