Hlavní obsah

MMF: Volný pád světové ekonomiky se začíná zmírňovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volný pád, v němž se ocitla světová ekonomika, se už zřejmě začíná zmírňovat, letošní rok ale i tak bude dost náročný. Řekl to výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn. Globální ekonomika podle něj vstoupí do "hluboce negativního teritoria", a teprve potom se dostaví zlepšení.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Šéf MMF Dominique Strauss-Kahn

Článek

Šéf MMF ve čtvrtek v Národním tiskovém klubu ve Washingtonu řekl, že s oživením globální ekonomiky zřejmě nelze počítat dříve než v první polovině příštího roku.

"Řešení se pochopitelně v každé zemi liší, mezinárodní komunita ale musí mít promyšlenou a koordinovanou odpověď," řekl Strauss-Kahn. MMF příští týden ve středu zveřejní aktualizovaný výhled světové ekonomiky, což činí dvakrát ročně před zasedáním MMF a Světové banky. Měnový fond minulý týden předpověděl, že světová ekonomika v letošním roce zaznamená pokles o půl až jedno procento.

Jarní zasedání MMF a Světové banky se bude konat příští týden ve Washingtonu. Podle Strausse-Kahna existují tři oblasti, kterým se bude zasedání věnovat především. Patří k nim například, aby vlády ve vyspělých zemích zlepšily stav finančního systému a přispěly k vyčištění bilance bank od špatných úvěrů.

Důležité je podle šéfa MMF i to, aby se vlády postaraly, že stimulační opatření budou sloužit účelu, k němuž byla zavedena, a vlády je příliš brzy nezruší. "Dokud toto nebude, snaha obnovit poptávku může vyznít naprázdno," poznamenal Strauss-Kahn.

Reklama

Výběr článků

Načítám