Hlavní obsah

V Dukovanech končí nejnáročnější odstávka jaderného reaktoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Jaderné elektrárně Dukovany končí odstávka jednoho ze čtyř reaktorů. Kvůli výměně části zařízení trvala skoro tři měsíce a jednalo se o nejnáročnější odstávku za čtyřiadvacet let provozu elektrárny. Naplno bude blok vyrábět proud od začátku května. Informoval o tom mluvčí Petr Spilka.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na jadernou elektrárnu Dukovany

Článek

Výkon bloku se díky modernizaci zvýšil ze zhruba 470 megawattů na 500 megawattů. Do roku 2012 budou postupně modernizovány i zbývající tři dukovanské bloky. 

Blok číslo tři přestal vyrábět elektřinu 10. ledna. Kromě výměny zastaralých dílů se energetici zabývali také obvyklou obměnou části jaderného paliva a kontrolami zařízení. V průběhu tohoto týdne byl reaktor opět nastartován a postupně budou připojeny oba turbogenerátory bloku.

Zvyšování výkonu modernizovaného bloku je podrobeno řadě technických a bezpečnostních testů, které potrvají až do závěru měsíce, popsal mluvčí.

Postupné zvyšování výkonu dukovanských bloků je součástí dlouhodobého projektu na dosažení roční produkce 16 terawatthodin (TWh) elektřiny namísto dosavadních 14 TWh, podotkl Spilka. Takovou výkonnost by Dukovany měly mít od roku 2013. Přispěje k tomu hlavně výměna vysokotlakých částí a generátoru turbín, modernizace se týká i elektronických systémů.

Dukovanská elektrárna je největším tuzemským zdrojem elektřiny. Loni vyrobila rekordních 14,434 TWh proudu a své maximum z roku 2006 překonala téměř tři procenta. Další rekord se ale plánuje až na rok 2011, protože do té doby se kvůli modernizaci zařízení budou bloky zastavovat na delší dobu než dříve. Mladší atomová elektrárna v jihočeském Temelíně dodala loni do sítě 12,103 TWh elektřiny.

Zásadní obměna zařízení se v Dukovanech uskutečňuje řadu let. Má za úkol připravit elektrárnu na prodloužení provozu z původně plánovaných 30 let až na dvojnásobek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám