Hlavní obsah

Pražská burza je opět v červených číslech, některé akcie byly odstaveny

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Obchodování na pražské burze je opět divoké. Po několika dnech růstu se index PX v pátek ponořil do červených čísel, když v poledne odepsal 1,50 procenta. Obchodování s některými tituly muselo být dokonce během dopoledne pozastaveno. Týká se to cenných papírů společnosti AAA Auto a developera Orco.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Článek

Zejména Orco se v posledních dnech potýká s velkými problémy. Ve čtvrtek společnost požádala o soudní ochranu před věřiteli, kvůli tomu pražská burza na jeden den odstavila akcie a dluhopisy Orca z obchodování.

V pátek pak akcie firmy po otevření burzy spadly o více než 40 procent, proto bylo obchodování s cennými papíry na čtvrt hodiny pozastaveno.

Obdobně tomu bylo i s akciemi autobazarů AAA Auto. Ty však burza pozastavila kvůli přílišnému posilování, společnost dopoledne zpevnila o více než dvacet procent. Firma ve čtvrtek oznámila, že v loňském roce prodělala 750 miliónů korun. [celá zpráva]

Po poledni posilování akcií společnosti AAA Auto pokračovalo. Před 14. hodinou se jejich hodnota zvedla dokonce o více než 50 procent, proto pražská burza po zbytek dne obchodování s tímto titulem ukončila.

Ztrácí celá Evropa

Do červených čísel se v pátek zatím ponořily téměř všechny evropské burzy. Například německý DAX odepsal po poledni 0,65 procenta, rakouský ATX  0,75 procenta, polský WIX 2,60 procenta, francouzský CAC 40 ztratil 0,76 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám