Hlavní obsah

Realitní společnost ECM ztratila dvě a půl miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Realitní společnost ECM Real Estate Investments (ECM REI) měla v roce 2008 ztrátu 92,1 milionu eur, tedy přibližně 2,5 miliardy korun. Předloni přitom činil čistý zisk firmy 25,6 milionu eur. Firma to oznámila v pondělí v tiskové zprávě. Výsledek je téměř dvojnásobně horší, než očekávali analytici.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Za celkový propad podle firmy může především ztráta z přecenění majetku. Čistou ztrátu z přecenění měla společnost loni ve výši 44,67 milionu eur. O rok dříve naopak zisk ECM z přecenění činil 72,43 milionu eur.

Čistá hodnota aktiv ECM se meziročně snížila o 43 procent na 140 milionů eur. Hodnota aktiv připadající na jednu akcii se snížila dokonce až o 65 procent na 20,3 eura. I v případě obou těchto ukazatelů byly odhady analytiků optimističtější.

Developerovi se naopak dařilo v pronájmech a službách. Čistý zisk ECM se loni v tomto oboru zvýšil o 165 procent na 13,2 milionu eur.

"Oznámené výsledky za rok 2008 jsou, jak jsme očekávali, silně ovlivněny pokračující nepříznivou situací na světových finančních trzích. Celý realitní sektor byl krizí značně poznamenán a mnohé společnosti se potýkají se stejnými potížemi, jako jsou obtížnější přístup k financování, rostoucí úroveň požadovaných yieldů (výnosů) a všeobecně nízká likvidita na trzích," uvedl předseda představenstva a prezident ECM Milan Janků.

Akcie ECM REI se obchodují na pražské burze. Většinovým majitelem firmy je prostřednictvím společnosti ECM Group Janků. Začátkem března ECM Group oznámila vytvoření společného realitního holdingu se skupinou PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. PPF má mít v nové skupině majoritní podíl. Portfolio ECM REI tvořilo ke konci roku 2008 celkem 22 projektů s plochou přes 620 000 metrů čtverečních.

Kromě Česka firma podniká také v Rusku, Polsku a Číně. V Česku patří mezi hlavní projekty společnosti kancelářský komplex v Praze na Pankráci. Z větších realitních firem oznámila výsledky za rok 2008 zatím jen společnost VGP, která se zaměřuje na výstavbu skladů a logistických areálů. Čistý zisk firmy činil loni 28,6 milionu eur (zhruba 772 milionů korun). Ve srovnání s předchozím rokem tak její čistý zisk klesl o 7,8 milionu eur.

Akcie VGP jsou stejně jako v případě ECM a společnosti Orco umístěny na pražské burze. Orco mělo zveřejnit výsledky už 16. března. Kvůli neklidu na trzích a obtížné situaci ve společnosti se však rozhodlo odsunout oznámení výsledků za rok 2008 až na konec března. Společnosti s akciemi na hlavním burzovním trhu musí podle jeho pravidel zveřejňovat výsledky za každé čtvrtletí. Mnohé firmy stojící mimo burzu často výsledky oficiálně ani na dotaz neoznamují, nebo je zveřejní až se značným zpožděním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám