Hlavní obsah

Loni byl přebytek na nemocenské rekordních 14 miliard korun

Právo, Hana Škodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nemocenském pojištění stát loni vybral téměř 46 miliard korun. Na dávkách vyplatil necelých 32 miliard. Přebytek nemocenského pojištění kolem 14 miliard korun byl nejvyšší za poslední roky.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Letos ale ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) očekává, že příjmy z nemocenského pojištění klesnou až o polovinu. Na dávkách tak bude naopak zřejmě vyplaceno více, než kolik stát na pojistném vybere.

„V roce 2008 činily příjmy nemocenského pojištění 45 837 miliónů korun,“ upřesnila Právu tisková mluvčí České správy sociálního zajištění (ČSSZ) Jana Buraňová. Výdaje na dávky během nemoci, ošetřování nemocného nebo mateřské podle statistik dosáhly 31 881 miliónů korun.

Pro rok 2009 odhadujeme příjmy z pojistného na nemocenské pojištění asi 25,5 miliardy.
Jiří Sezemský, mluvčí MPSV

Ve státním rozpočtu tak z výběru nemocenského loni zůstalo asi 14 miliard korun. Tato částka by přitom byla ještě o několik miliard vyšší, pokud by Ústavní soud od července nezrušil neplacené tři dny nemoci, které vládní reforma veřejných financí zavedla od ledna loňského roku.

Letos to bude méně

Před tímto krokem odhadoval ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) přebytek nemocenského pojištění na 17 miliard. Letos budou ale příjmy státu z nemocenského pojištění výrazně nižší. MPSV odhaduje, že téměř o polovinu.

„Pro rok 2009 odhadujeme příjmy z pojistného na nemocenské pojištění na úrovni zhruba 25,5 miliardy korun,“ řekl Právu tiskový mluvčí MPSV Jiří Sezemský. „Nicméně vzhledem ke značným nejistotám týkajícím se ekonomického vývoje se skutečnost může, i významněji, odlišovat,“ dodal.

Výdaje proto podle něj zřejmě převýší příjmy. „Samozřejmě jsou to mandatorní výdaje, které musí být zaplaceny, a možnosti jsou dvě. Buď změnou výdajových priorit, nebo zvýšením deficitu,“ řekl Právu zástupce tiskového mluvčí ministerstva financí Jakub Haas.

„Z pohledu státního rozpočtu, kterého jsou příjmy a výdaje nemocenského pojištění přímou součástí, neexistuje žádná vazba mezi těmito příjmy a výdaji,“ dodal Sezemský.

Reklama

Výběr článků

Načítám