Hlavní obsah

Juncker: Evropskou ekonomiku čeká "nesmělé" oživení na konci roku 2010

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud začnou na obou stranách Atlantiku fungovat ozdravné programy a nová pravidla regulace finančních systémů, mohla by evropská ekonomika zažít oživení na konci roku 2010, řekl v Praze lucemburský premiér a šéf eurozóny Jean-Claude Juncker. Dodal ale, že to bude oživení "nesmělé".

Foto: Str, Reuters

Lucemburský premiér a šéf eurozóny Jean-Claude Juncker

Článek

Letos by se hospodářství Evropské unie podle prognózy EK z poloviny ledna mělo propadnout o 1,8 procenta. HDP eurozóny by se pak mělo letos propadnout o 1,9 procenta.

Evropská unie a další země světa se snaží současné krizi čelit nejrůznějšími finančními injekcemi do ekonomiky a "záchrannými balíčky". EU na tyto akce už vynaložila zhruba 3,3 až čtyři procenta unijního HDP, tedy kolem půl biliónu eur.

O rozhýbání ekonomiky masivní finanční injekcí se snaží i Američané. Vůči plánu prezidenta Baracka Obamy, který počítá s vydáním téměř 800 miliard dolarů z veřejných peněz, z řad ekonomů ale zaznívá především kritika.

Reklama

Výběr článků

Načítám