Hlavní obsah

Na Slovensku se rozbíhá prodej automobilů se slevou 2000 eur

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Majitelé automobilů starších deseti let si mohou na Slovensku od pondělí uplatnit nárok na tzv. šrotovné ve výši 1000 až 2000 eur. "Majitelé starších aut se zatím informují, jak mohou dát zlikvidovat své vozidlo. Fronty se zatím netvoří," řekl Právu pracovník Wip Autovrakoviště v Bratislavě.

Foto: Jan Koller, ČTK

Článek

Šrotovné ve vyplatí pouze v případě likvidace vozů starších deseti let, které byly na Slovensku zaregistrované do 31. prosince 2008, aby nedocházelo ke spekulacím se starými vozidly.

Likvidované vozidlo musí být před zničením na 95 procent kompletní, včetně převodovky, motoru a nápravy. Majitel vozidla odevzdá svůj vůz na likvidaci, dostane 33,19 eura jako ekologický příplatek od ministerstva životního prostředí a následně obdrží potvrzení o likvidaci vozidla. Poté odhlásí svůj vůz na dopravním inspektorátu.

Sleva až 2000 eur

Stát vyplácí šrotovné ve výši 1000 eur, ale v případě, že prodejce nabídne slevu 500 eur, stát přihodí dalších 500 eur a šrotovné tak může dosáhnout až 2000 eur. "Chceme využít soutěživost mezi prodejci," odůvodnil tento krok ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek. Většina prodejců nových automobilů už oznámila, že slevu nabídne, takže šrotovné ve většině případů dosáhne maximální výše 2000 eur. V případě levnějších modelů to představuje slevu až 29 procent.

Sleva se vztahuje na nákup automobilů v hodnotě do 25 000 eur včetně DPH. Stát na šrotovné vyčlenil 33 miliónů eur, ale premiér Robert Fico připustil, že pokud se systém osvědčí, vláda tuto částka navýší. Občan přijde k prodejci automobilů s potvrzením o likvidaci starého vozu, vybere si nový vůz a prodejce mu následně vystaví fakturu se slevou.

Prodejce si pak uplatní šrotovné na ministerstvu hospodářství. Aby se předešlo spekulacím, prodejci si mohou pomocí centrálního elektronického systému ověřit, zda si na sešrotovaný vůz neuplatnil bonus už někdo dříve.

Někteří Slováci jsou skeptičtí

Někteří prodejci pochybují, že se na Slovensku pomocí šrotovného podaří nastartovat trh s automobily jako například v Německu. Obávají se, že majitelé starších automobilů nebudou mít dostatek financí na koupi nového vozu ani po uplatnění slevy 2000 eur.

Potvrzuje to například majitel Škody Favorit z Piešťan. "Je to hezké, že mi stát nabízí šrotovné. Jenže i k nejlevnějšímu vozu mi stále chybí 5000 eur, které nemám. Oba s manželkou jsme učitelé a máme tři děti. Takže budeme jezdit dál ve starém favoritu," uzavřel úvahy nad koupí nového vozu Ján Zahradník z Piešťan.

Nejprodávanější auto na Slovensku Škoda Fabia je možné si pořídit za 7999 eur. Po maximální slevě klesne cena na 5999 eur. Slováci mají největší zájem o koupi automobilů značky Škoda, Peugeot, Volkswagen, Suzuki, Renault a KIA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám