Hlavní obsah

GM a Chrysler žádají v Kanadě až deset miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadské divize problémových amerických automobilek General Motors a Chrysler žádají jako pomoc od kanadské vlády a samospráv až deset miliard kanadských dolarů (téměř 180 miliard Kč). Uvedli to manažeři automobilek. Podniky se snaží přežít nebývalou krizi, která kvůli propadu poptávky postihla celé odvětví.

Článek

Automobilky chtěly pomoc již dříve. Nový požadavek ale představuje výrazně vyšší sumu; Kanada na konci minulého roku slíbila odvětví čtyři miliardy kanadských dolarů.

Chrysler, který novou žádost podal v pátek, dodal, že se od začátku roku situace v Kanadě ještě zhoršila. GM zveřejnil svůj záměr na internetu bez konkrétních detailů. Pomoc žádá proto, aby nemusel v Kanadě zavírat další továrny. Přesto se počet zaměstnanců GM Canada do roku 2010 sníží na 7000 z 20.000 v roce 2005.

Koncerny sužuje nebývalý propad prodeje na trhu, který je mezi Kanadou a Spojenými silně provázaný. Kanadský trh situace tolik nepostihla. Ale trh USA dostal největší rány v posledních týdnech; za leden se tam propadl prodej aut o 27 procent. Přitom se v USA prodává devět z deseti aut vyrobených v Kanadě, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám