Hlavní obsah

Zaměstnanci Nemaku zůstanou týden doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVRAŇ

Zatím na týden zůstane na nucené dovolené 400 zaměstnanců mexického producenta hliníkových hlav a bloků do automobilových motorů Nemak, který působí v průmyslové zóně Joseph nedaleko Havraně na Mostecku. Firma nemá dost zakázek a podobně jako jiné společnosti čelí krizi omezením výroby.

Článek

Firma požádala podle ředitele mosteckého úřadu práce Oldřicha Malého už dříve o přechod na omezený režim produkce s výplatou 60 procent měsíční mzdy zaměstnancům. "Tento režim firma může uplatnit od 1. února. Nebylo specifikováno, v jakých dnech jej využije," uvedl.

Závod Nemaku za 1,5 miliardy korun zahájil provoz na podzim 2003, firma v něm chce postupně zaměstnat 530 lidí. Původní záměr počítal v dalších letech s rozšířením výroby, při investici celkem osmi miliard korun firma chtěla vytvořit až 1360 pracovních míst. Od listopadu 2006 působí v zóně Joseph v sousedství Nemaku i společný podnik Starcam, který založila německá pobočka Nemaku s automobilkou Daimler Chrysler. Omezení výroby týká i tohoto závodu.

Zóna Joseph o rozloze 190 hektarů je první rozvojovou plochou Mostu na zelené louce. Společně se státem tam město dosud investovalo bezmála 380 milionů korun. Výstavbě zóny předcházela řada sporů s ekologickými aktivisty a místním sedlákem Janem Rajterem. S tím se ale město nakonec dohodlo a vykoupilo od něj za 260 milionů korun pozemky v okolí zóny. Většinu z peněz poskytl stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám