Hlavní obsah

Práce v Rakousku bude na povolení další dva roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rakousko se ani letos nechystá plně otevřít svůj pracovní trh lidem z nových členských států EU včetně České republiky. Bariéry zachová až do konce 2011. V Praze to řekl rakouský spolkový kancléř Werner Faymann.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Rakouský spolkový kancléř Werner Faymann s českým premiérem Mirkem Topolánkem v Praze

Článek

Češi a občané dalších unijních nováčků musí mít v Rakousku pracovní povolení. Svůj trh práce si chrání i Německo, Dánsko a Belgie.

"Vnitropolitické rozhodnutí směřuje k tomu, že celé období využijeme," řekl Faymann s tím, že termín 2011 se země chystá dodržet. Spolkový kancléř dodal, že Rakousko už přijalo opatření, která volný pohyb pracovníků zlepšují. Zmínil se například o vědcích a odbornících.

Většina starých států unie občanům zemí, které rozšířily EU v květnu 2004, své pracovní trhy uzavřela. Obávala se přílivu levnějších sil. Podle loňské analýzy se tyto obavy ale nepotvrdily. Před pěti lety pustily volně pracovníky z nových členů unie na své pracovní trhy jen Británie, Irsko a Švédsko. Postupně se k nim přidávaly další státy.
Překážky nyní platí ve čtyřech zemích. Bariéry si mohou ponechat do konce dubna 2011. O prodloužení na další dva roky by měly rozhodnout do letošního května. Pokud budou chtít svá místa nadále chránit, budou to muset zdůvodnit Evropské komisi.

Reklama

Výběr článků

Načítám