Hlavní obsah

Otřesy na trzích stále neskončily, burzy krvácejí po celém světě

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spoušť, kterou způsobila globální finanční krize, stále ještě neskončila. Akcie na celém světě se nadále propadají kvůli obavám z dalšího vývoje světových ekonomik. Trhy nezklidnil ani nástup Baracka Obamy do úřadu. Právě ve Spojených státech cenné papíry klesly v den inaugurace nového prezidenta na dvouměsíční minimum.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle BBC je v USA nejméně jistý osud bankovního sektoru. Právě cenné papíry bank v úterý nejvíce padaly. Například index Dow Jones spadl o čtyři procenta, zatímco Nasdaq odepsal 5,7 procenta.

Z jednotlivých obchodovaných titulů se doslova zřítily banky. Akcie Bank of America spadly o 28 procent, JP Morgan o 20,7 procenta a Citigroup o 20 procent. "V bankovním sektoru panuje obrovský strach a nejistota,“ citovala BBC analytika Richarda Crippse z Stifel Nicolaus.

Ztráta vybraných titulů na pražské burze ve 13:15 (v %)
CME14,33
Erste6,19
ČEZ3,24
NWR3,39
UnicreditBank4,96

Úterní vývoj na trzích v USA se následně odrazil i na obchodování v Asii a Evropě. Například japonský index Nikkei odepsal 2,04 procenta.

Mnohem hůře podnikali investoři v Evropě. Rakouský index ATX ve středu kolem 13. hodiny ztrácel 2,41 procenta, polský WIG 2,10 procenta, německý DAX 0,64 procenta a francouzský CAC 40 ztratil 1,51 procenta. V červených číslech skončila i pražská burza.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám