Hlavní obsah

Pustit plyn na Slovensko? Otázka tří hodin

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od neděle proudí první dodávky plynu z České republiky na Slovensko. Předávací stanice v Lanžhotě na Břeclavsku se musela vypořádat s výjimečnou situací, při níž musela otočit směr toku plynu. Jakmile Rusové uvolní kohouty, budou mít pracovníci RWE Transgas Net dva dny na to, aby proud znovu správně usměrnili.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Podle jednatele RWE Transgas Net Jana Nehody je změna proudění plynu měřící stanicí v Lanžhotě pro směr na nebo ze Slovenska otázkou dvou až tří hodin.

Článek

„Máme svou technologii nastavenou tak, abychom byli schopni dopravovat plyn jakýmkoliv směrem. Ale přiznám se, že jsem nepočítal, že by někdy tato situace nastala,“ řekl k otočení směru proudění strategického paliva z Moravy na Slovensko jednatel RWE Transgas Net Jan Nehoda.

„My jsme se na tu variantu, že by bylo nutné obrátit směr plynovodu a dodávat plyn na Slovensko, připravovali již v předstihu, aniž by nás někdo požádal. Takže jsme věděli, co je třeba a pak to bylo zhruba jen otázkou dvou, tří hodin, než jsme to spustili,“ dodal Nehoda.

Vrátit vše do původního stavu, tedy umožnit opět dopravu plynu z Ruska, zvládnou taktéž za jediný den. Podle představitele dopravní společnosti je zásobování České republiky naprosto plynulé, plynu je dostatek, rozhodně nehrozí žádná regulace.

Plyn z Ruska do Lanžhotu putuje padesát hodin

Přestavení plynu na dodávky z Ruska potrvá asi den, specialisté firmy na to ale mají mít dost času.

„My se to zaprvé dozvíme z televize, rozhlasu, a taky funguje dispečerské spojení Ukrajina – Slovensko a Česká republika. Je otázkou asi padesáti hodin, než plyn z Ruska dorazí sem, na předávací stanici Lanžhot,“ řekl Nehoda.

Společnosti v důsledku sporů vznikla nemalá škoda. „Sankce, na které máme nárok, budou uplatněny. Zákazník platí přepravu plynu, ta je placena i v případě, kdy není dodán. My jim budeme peníze vracet. Škodami se ale budeme zabývat, až problém skončí. Částky to budou významné,“ nechtěl Nehoda upřesnit výši škody.

Denní spotřeba v ČR byla v době největších mrazů kolem 58 milionů kubíků, nyní po mírném oteplení poklesla asi na čtyřicet milionů. Podle zástupců RWE Transgas Net se na odběru nejvíce, až 25 procenty, podílí jih Moravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám