Hlavní obsah

Lichváři si brousí zuby na propuštěné skláře z Crystalexu

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVÝ BOR

Odstavené sklářské pece v Crystalexu v Novém Boru už vychladly. Stejně chladná a skličující atmosféra byla ve středu cítit i v potemnělé recepci novoborského Crystalexu, kde se lidé trousili od dveří s označením personální oddělení k těm s nápisem úřad práce.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Skláři z Crystalexu odchází na úřady práce a často také bývají terčem lichvářů.

Článek

Právě oni se v posledních dnech stali vyhledávaným cílem různých finančních spekulantů a úvěrových společností, kteří sklářům nabízejí okamžité vyplácení peněz, ovšem na velmi vysoký úrok. Ten může činit při dvouleté lhůtě i stovky procent.

„Nějaké nabídky jsem samozřejmě zaregistrovala, ale i když nemáme peníze na zaplacení nájmu, dluhy si na krk uvázat nechci,“ řekla Právu asi čtyřicetiletá žena s čerstvou výpovědí v ruce a smutně se otočila k vedle stojícímu manželovi, kterého potkal stejný osud.

„V Crystalexu jsme pracovali teprve třetím rokem, ale práce se nám líbila. Nové zaměstnání budeme hledat hodně těžko,“ dodává žena, která do novoborské sklárny dojížděla z nedalekého Kamenického Šenova.

Peníze dostali naposledy v prosinci

O práci zde přišlo i nejstarší z jejich tří dětí, a tak především po finanční stránce znamenal začátek letošního roku pro rodinu doslova pohromu.

„Peníze jsme dostali naposledy na začátku prosince. Prosincovou a lednovou výplatu už nedostaneme asi nikdy a na podporu prý máme nárok až v únoru,“ dodává žena, která věří, že se jí zatím podaří získat nějaké peníze ze sociálních dávek, kvůli kterým na úřadě strávila skoro celé dopoledne. „Měli bychom něco málo dostat už do pěti dnů,“ doufá již bývalá zaměstnankyně Crystalexu.

Radnice nabídla 10 000 Kč

Ve středu už visely přímo v Crystalexu reklamní plakáty na okamžité půjčky bez ručitele. Zájem finančních společností o podnikání ve městě, kde se doslova přes noc ocitlo několik stovek lidí bez peněz, potvrdil i starosta Nového Boru Jindřich Mareš (ODS).

„Podpis na takové smlouvě by byl pro skláře s nejasnou možností splácení doslova smrtící,“ domnívá se Mareš. „Někteří lidé jsou už bez peněz, proto jsme jim nabídli bezúročné půjčky do výše 10 tisíc korun,“ podotkl starosta.

Půjčku ve středu v podvečer schválilo zastupitelstvo. Je bezúročná a termín první splátky je až po roce, kdy už dlužníci by měli snad nové zaměstnání získat. „Byli jsme hozeni do velmi divoké řeky. Je to pro nás zcela nová situace. Mnoho lidí si neví rady. Propouštění se dotklo přímo 600 lidí z Boru a 900 z okolí,“ uvedl na jednání místostarosta Stanislav Valdman (ČSSD).

Půjčka z radnice však není výhodná úplně pro všechny a podpis smlouvy si musí žadatelé dobře rozmyslet. „Lidé si musí uvědomit, že vypůjčených deset tisíc korun se jim započítává do příjmů, což může následně zmenšit šanci na získání dávek pomoci v hmotné nouzi,“ upozornil místostarosta Valdman.

Na půjčku postiženým občanům chce město ze svého rozpočtu vyčlenit asi milión korun.

Odborář: pomoc mrtvému

Pobočka úřadu práce začala v Crystalexu fungovat na začátku týdne. Denně sem přichází kolem osmdesáti lidí. Vyjádření ministra financí Miroslava Kalouska, který nabídl krachujícím sklárnám pomocnou ruku, přičemž dosud jakoukoliv finanční pomoc sklářské skupině Bohemia Crystalex Trading odmítal, zaregistrovala většina. Mnozí se ale netají tím, že už je pozdě.

„Není to pomoc pět minut po dvanácté, ale minimálně hodinu po dvanácté,“ říká rozzlobeně odborářský předák novoborského Crystalexu František Kuric.

Kalouskovo gesto označil za alibismus, protože podmínky, kterými si ministr finanční injekci podmínil, jsou v Novém Boru vzhledem k očekávanému vyhlášení úpadku časově nesplnitelné.

„Pomoci šlo ještě na začátku roku, kdy jsme měli zaměstnance a nasmlouvané zakázky, ale věřitelské banky nám odčerpaly peníze. Dnes je to pomoc mrtvému,“ uzavřel Kuric.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám