Hlavní obsah

Slovenské podniky omezily odběr plynu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Část slovenských podniků má od středy výrazně snížený odběr plynu. Jedná se o firmy s dohodnutým ročním odběrem nad 60 000 metrů krychlových. Na Slovensku zasedal ve středu krizový štáb pod vedením ministra hospodářství Ľubomíra Jahnátka.

Článek

"Poprvé v historii došlo k úplnému zastavení dodávek plynu. V důsledku toho jsme museli vyhlásit regulační stupeň číslo osm, co znamená, že zákazníci s ročním odběrem plynu nad 60 tisíc metrů krychlových musí přejít na nouzový režim. Budou zabezpečovat pouze technologický provoz, nikoliv produkční provoz," konstatoval Jahnátek.

Televize Ta3 ve středu uvedla, že hutnický gigant U. S. Steel Košice zastavil výrobu na deset dní v důsledku nedostatku plynu. Mluvčí U. S. Steel Juraj Bača tuto informaci vzápětí popřel, ale nevyvrátil určitá omezení v některých provozech.

Ministr připustil, že pokud by se nepodařilo udržet technologickou disciplínu v průmyslovém sektoru, byly by ohroženy dodávky plynu pro domácnosti i nemocnice.

Ve středu si velvyslance Ruska a Ukrajiny pozval do úřadu slovenský premiér Robert Fico. "Komunikoval jsem také s českým premiérem Mirkem Topolánkem, protože chceme všechny kroky dělat v symbióze s Evropskou unií. Je to evropský problém," uvedl Fico.

Fico nevyloučil obnovení provozu v Jaslovských Bohunicích

Předseda slovenské vlády nevyloučil, že ve čtvrtek dojde k mimořádnému zasedání zemí Visegrádské čtyřky. "Možná k tomu využijeme oficiální oslavy zavedení eura, protože premiéři České republiky, Polska a Maďarska budou na Slovensku," dodal Fico.

V případě pokračujícího zastavení dodávek plynu slovenský premiér nevyloučil ani opětovné nastartování jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice.

"Pokud by Slovensko mělo být i nadále rukojmím rusko-ukrajinského sporu a bylo by potřebné přijímat netradiční řešení, dovedu si představit opětovné nastartování Jaslovských Bohunic. Samozřejmě přece nenecháme poškodit Slovensko jen proto, že někdo má obchodně-politický spor," uvedl Fico. Jaslovské Bohunice muselo Slovensko odstavit na základě přístupové smlouvy s Evropskou unií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám